گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری

الزام به تنظیم سند رسمی یک درخواست قانونی از طرف خریدار است که در مراجع قانونی و با هدف وادار کردن فروشنده به انتقال مالکیت سند رسمی مطرح می شود. انتقال سند ملک از وظایف قانونی فروشنده است و اگر از انجام این کار خودداری کند، خریدار می تواند به صورت قانونی الزام به تنظیم سند رسمی را در مراجع قانونی درخواست کند. البته طرح این دعوا ممکن است دردسرها و پیچیدگی های قانونی زیادی داشته باشد و مدت زمان زیادی هم طول بکشد.

به همین دلیل چنانچه طرفین اطلاعات کافی درباره مواد قانونی مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی داشته باشند، بهتر می توانند این دعوا را در دادگاه پیگیری کنند. همچنین بهره مندی از دانش و تخصص یک وکیل پایه یک دادگستری، کمک زیادی به طرفین این دعوا کرده و روند رسیدگی به آن را سرعت می بخشد. در ادامه این مقاله از گروه حقوقی دادارمنش، قصد داریم به برخی از مهمترین سوالات شما پیرامون دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک پاسخ دهیم.

خدمات الزام به تنظیم سند رسمی گروه حقوقی دادارمنش
خدمات الزام به تنظیم سند رسمی گروه حقوقی دادارمنش

عدم نیاز به حضور موکل

گزارش روند پرونده بصورت هفتگی

پیگیری پرونده تا مرحله پایانی

پرداخت به صورت اقساطی

الزام به تنظیم سند رسمی ملک چیست؟

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از دعاوی ملکی حقوقی به شمار می رود و دادگاه محل وقوع ملک، صلاحیت رسیدگی به آن را دارد. اما ماهیت این دعوا چیست؟ در هر مورد که شخص به طور قانونی یا قراردادی باید در یکی از شعب دفاتر اسناد رسمی حاضر شده و اقدام به انتقال سند رسمی از خود به مالک جدید کند ولی از این کار امتناع میکند، خریدار (مالک جدید) این امکان را دارد که علیه او اقدام به طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه کند. فرض کنید کسی آپارتمانی را از شخص دیگری خریداری کرده است. در مبایعه نامه ای که بین خریدار و فروشنده تنظیم شده است، طرفین توافق کرده اند که در تاریخ معین در دفترخانه مشخصی حاضر شده و مراحل قانونی تنظیم سند رسمی به نام خریدار را طی کنند.

با این اوصاف تنظیم سند رسمی از اعمال حقوقی است که شخص (مالک قبلی ملک) طبق قانون یا قرارداد ملزم به انجام آن می شود. طبق این تعریف، الزام به تنظیم سند رسمی در قانون مدنی از تعهداتی به شمار می رود که منشا آن، قانون یا قرارداد است. روش شایع برای انتقال مالکیت اموال غیر منقول، عقد بیع (خرید و فروش) است. البته روش های دیگری هم برای انتقال مالکیت این گونه اموال وجود دارد که از آن جمله می توان به صلح یا هبه اشاره کرد. در این عقود هم مالکیت ملک به هبه گیرنده یا صلح گیرنده منتقل می شود. پس واهب یا صلح کننده موظف به تنظیم سند رسمی خواهد بود.

در حال حاضر خرید و فروش اموال غیرمنقول از قبیل خانه، آپارتمان، زمین و... در ایران به صورت مبایعه نامه ای و نزد مشاوران املاک انجام می شود. طرفین قرارداد در مبایعه نامه نحوه اجرای تعهدات ناشی از قرارداد و حدود آن را مشخص می کنند. تعیین تاریخ و چگونگی تنظیم سند رسمی ملک به نام خریدار (انتقال گیرنده)، از مهمترین موضوعاتی است که باید در مبایعه نامه مورد اشاره قرار گیرد. اما مراحل طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه با کمک وکیل ملکی یا بدون کمک وکیل چگونه است؟

ادامه محتوا بستن
شماره‌ تماس

دادگاه صالح به رسیدگی و هزینه دادرسی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

گفتیم دادگاه محل وقوع ملک، صالح به رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی است. نکته دیگری که در مورد این دعوا وجود دارد، این است که امکان طرح آن تنها توسط ذینفع (خریدار ملک) وجود دارد. پس اگر فروشنده ملک از تنظیم سند رسمی خودداری کند، خریدار باید دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک طرح کند. از آنجا که دعوای الزام به تنظیم سند رسمی نوعی دعوای مالی است، خواهان باید هزینه دادرسی را در حین ثبت دادخواست خود پرداخت کند. هزینه دادرسی بر اساس ارزش منطقه ای ملک و با در نظر گرفتن موقعیت و متراژ آن محاسبه می شود. البته ارزش واقعی ملک خیلی بیشتر از ارزش منطقه ای آن است.

ادامه محتوا بستن
مدارک برای الزام به تنظیم سند

مدارک لازم برای الزام به تنظیم سند رسمی

طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه، با ثبت دادخواست انجام می شود. از جمله مدارک لازم برای الزام به تنظیم سند رسمی که باید ضمیمه دادخواست شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کپی شناسنامه و کارت ملی خواهان.
  2. اصل و کپی تمامی مدارک و مستنداتی که به اثبات ادعای خواهان کمک می کند از جمله مبایعه نامه (در صورت وجود مبایعه نامه ای که در آن، خوانده قبول کرده برای تنظیم سند رسمی ملک اقدام کند).
  3. اصل و کپی وکالتنامه (چنانچه دادخواست توسط نماینده قانونی یا وکیل خواهان ارائه می شود، باید مدرک و اسنادی به دادگاه ارائه شود که بتوان نمایندگی یا وکالت را احراز کرد).
  4. مدارک مالکیت ملک مورد ادعا (در صورت موجود بودن مدارک مالکیت از جمله سند رسمی، پروانه ساخت یا... ملک).
ادامه محتوا بستن
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

مشاوره حقوقی از وکیل الزام به تنظیم سند رسمی

برای تسهیل فرایند طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه، می توانید از دفتر وکالت گروه حقوقی دادارمنش کمک بگیرید. کارشناسان و مشاوران حقوقی این مجموعه همه روزه برای ارائه مشاوره حقوقی حضوری و تلفنی حاضر هستند. همچنین می توانید برای حل و فصل مشکلات حقوقی خود از وکیل الزام به تنظیم سند رسمی گروه حقوقی دادارمنش مشاوره بگیرید.

گروه حقوقی دادارمنش از ابتدای ارائه دادخواست تا رفع کامل مشکلات حقوقی مرتبط با این دعوا، شما را راهنمایی می کند. جهت برقراری ارتباط با وکیل الزام به تنظیم سند رسمی، کافی است با شماره تماس های درج شده در سایت تماس گرفته یا فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما در اولین فرصت برای ارائه راهنمایی های لازم با شما تماس بگیرند.

دریافت وقت مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری

نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

شرایط و مندرجات دادخواست

اولین اقدامی که باید برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه انجام شود، تنظیم دادخواست و ضمیمه کردن کلیه مدارک و مستنداتی است که در قسمت قبل مورد اشاره قرار گرفتند. گفتیم که امکان طرح این دعوا توسط خواهان وجود دارد. با این حال سپردن این پرونده به وکیل الزام به تنظیم سند رسمی که تجربه و دانش حقوقی لازم برای پیگیری آن را دارد، شما را سریع تر و بهتر به خواسته خود رسانده و روند پرونده را سرعت می بخشد.

از جمله اطلاعاتی که باید حتما در دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ذکر شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اطلاعات خواهان از جمله نام و نام خانوادگی، نام پدر، آدرس محل اقامت، شماره تماس و... گفتیم خواهان همان ذینفع دعوای الزام به تنظیم سند رسمی است که برای طرح این دعوا در دادگاه اقدام می کند.
  • اطلاعات خوانده از جمله نام، نام خانوادگی و... خوانده شخصی است که دعوای الزام به تنظیم سند رسمی علیه او مطرح می شود. چنانچه ادعای خواهان در دادگاه به اثبات برسد، خوانده به طور قانونی وظیفه دارد در اسرع وقت برای انتقال سند رسمی مالکیت به خواهان اقدام کند.
  • مشخصات و اطلاعات وکیل یا نماینده (چنانچه دعوا توسط وکیل یا نماینده قانونی خواهان در دادگاه مطرح شده است).
  • موضوع دعوا: الزام به تنظیم سند رسمی و پرداخت خسارات وارده و هزینه دادرسی و..
  • ادله و ضمائم: خواهان باید در این قسمت، تمامی مدارک و مستنداتی که برای اثبات ادعای خود دارد را ذکر نماید. این موارد شامل قرارداد، مبایعه نامه، کپی اظهارنامه ای که از طرف خواهان برای خوانده ارسال شده، شهود و.. به طور کلی هر مدرک و سندی است که به روند پرونده کمک می کند.
  • شرح دادخواست: خواهان باید در این قسمت تمامی اتفاقات پیش آمده که باعث به وجود آمدن و تضییع حق مورد ادعای او شده را به ترتیب وقوع بنویسد.
  • تعرفه خدمات و هزینه دادرسی: این قسمت از دادخواست، به تعیین تعرفه خدمات و هزینه دادرسی بر اساس ارزش منطقه ای ملک اختصاص دارد.

برگه دادخواست تنظیم سند رسمی

شیوه رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی و صدور دادنامه

بر اساس مواد مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی در قانون، خواهان پس از تکمیل کردن دادخواست و الحاق کلیه ضمائم، باید آن را به دفتر دادگاه تحویل دهد. در مرحله بعدی مدیر دفتر دادگاه دادخواست را برای اطمینان از کامل بودن و عدم وجود هرگونه ایراد یا نقص، مورد بررسی دقیق قرار می دهد. مدیر دفتر در صورت مواجهه با هرگونه نقص در دادخواست، قرار رفع نقص صادر می کند. با صدور این قرار، خواهان فرصت دارد برای رفع ایرادات دادخواست و تحویل مجدد آن به دفتر دادگاه اقدام کند.

بعد از این که نقص موجود در دادخواست برطرف شد، دادرس شعبه باید پرونده را بررسی کند. چنانچه دادرس پرونده را واجد شرایط لازم بداند، اقدام به صدور دستور تعیین وقت رسیدگی می کند. تعیین وقت رسیدگی به وسیله منشی دادگاه انجام شده و به اطلاع طرفین دعوا و وکلای آنها می رسد. جلسه رسیدگی در وقت تعیین شده تشکیل می شود و طرفین دعوا باید در جلسه حضور پیدا کنند. دادگاه در این جلسه پس از بررسی موضوع، شنیدن اظهارات طرفین و در صورت لزوم گرفتن استعلام یا تجدید جلسه، پایان دادرسی را اعلام و رای نهایی را صادر می کند.

اقدامات دادگاه در خصوص این دعوای حقوقی

تاریخ شروع رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک، تاریخ تقدیم دادخواست به دفتر دادگاه است. از آنجا که اولین اقدام دادگاه در خصوص این پرونده، استعلام و احراز مالکیت خوانده بر ملک مورد ادعا از اداره ثبت اسناد است، خواهان در دادخواست خود باید حتما مالک سند رسمی را به عنوان خوانده دعوا قید کند. امکان ارجاع پرونده به کارشناسان رسمی دادگستری از طرف دادگاه وجود دارد. این اقدام برای تشخیص صحت مدارک و مستندات پرونده و مشخص شدن حقیقت امر است.

پس از ابلاغ نظر کارشناس به طرفین دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، طی یک هفته امکان اعتراض به آن از سوی طرفین وجود دارد. توجه داشته باشید که در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، امکان ارجاع چندین باره پرونده به کارشناس وجود دارد. اگر خواهان برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد کند، قرار استماع شهادت شهود توسط دادگاه صادر می شود. دادگاه پس از حاضر شدن شهود در وقت مقرر و ادای سوگند شهادت، صحبت های آنها را می شنود.

ممکن است به دلیل گسترده بودن مدارک و مستندات، دادگاه نتواند در یک جلسه به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی رسیدگی کند. پس تصمیم می گیرد جلسه رسیدگی را تجدید کند. توصیه می شود برای اطمینان از انجام شدن مراحل مختلف رسیدگی، به طور مستمر و مداوم روند رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه را پیگیری کنید.

الزام به تنظیم سند رسمی

نیاز به وکیل برای الزام به تنظیم سند رسمی ملک

بر اساس مواد قانونی مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی، این دعوا نوعی دعوای ملکی تخصصی است که به شاخه های مختلف حقوق از جمله قانون آیین دادرسی مدنی، قانون مدنی و قانون ثبت مرتبط است. به همین دلیل توصیه می شود پیگیری این دعوا در دادگاه را به وکیل الزام به تنظیم سند رسمی بسپارید که بتواند جزئیات دقیق پرونده را با موشکافی بررسی و پیگیری کند.

تقاضای صدور دستور موقت از دادگاه در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی از اهمیت زیادی برخوردار است. بر اساس ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی، این امکان برای خواهان وجود دارد که چنانچه ملک مورد ادعا در معرض تضییع یا تفریط باشد، از دادگاه درخواست صدور دستور موقت نماید. دستور موقت باعث جلوگیری از نقل و انتقال ملک و یا تفریط و تعدی در آن می شود. وکلای دادگستری که از تجربه و تخصص حقوقی برخوردار هستند، می دانند چه نوع اقدامات قانونی انجام دهند که منجر به پیروزی خواهان در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی شود.

به عبارت بهتر بهره مندی از خدمات یک وکیل متبحر، به شما کمک می کند شانس بیشتری برای پیروزی در این دعوا داشته باشید. چنانچه هر گونه سوال در مورد دعوای الزام به تنظیم سند رسمی دارید، می توانید طی یک مشاوره حقوقی تلفنی با کارشناسان و وکلای مجموعه دادارمنش صحبت کرده و اطلاعات کاربردی و مفیدی در این باره به دست آورید.

الزام به تنظیم سند رسمی و موضوع قولنامه و قرارداد

گفتیم در ایران معمولا اولین اقدامی که برای خرید و فروش اموال غیر منقول انجام می شود، تنظیم قولنامه و مبایعه نامه است. الزام به تنظیم سند رسمی از مهمترین موضوعاتی است که طرفین باید توافقات مرتبط با آن را در مبایعه نامه یا قولنامه درج کنند. در این حالت اگر بین خریدار و فروشنده در زمینه انتقال مالکیت ملک مشکلی پیش بیاید، دادگاه طبق مندرجات قولنامه که در اصل همان توافقات طرفین است، عمل می کند.

از جمله مواد قانونی مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی، ماده 10 قانونی مدنی است. ماده 10 این امکان را برای طرفین فراهم کرده که به هر نحوی که مایلند درباره تعیین زمان و نحوه تنظیم سند رسمی توافق کنند. به عنوان مثال اگر در مبایعه نامه تنظیم شده بین طرفین، این طور توافق شده که خریدار یا فروشنده هزینه های تنظیم سند رسمی را پرداخت کند، دادگاه حکم به محکومیت همان شخص به پرداخت هزینه های تنظیم سند رسمی می دهد. در مجموع طرفین می توانند برای تمامی موارد کلی و جزئی مثل پرداخت عوارض ساختمانی و... در قرارداد خود تعیین تکلیف کنند.

سند رسمی

دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی

گفتیم که برای اقامه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، باید دادخواست تنظیم کرد که اطلاعات مختلفی از جمله نام و نام خانوادگی خواهان، نام و نام خانوادگی خوانده، موضوع دادخواست، بهای خواسته و... در آن درج می شود. بد نیست بدانید اسناد در قانون مدنی به دو دسته اسناد رسمی و عادی تقسیم بندی می شوند. معاملات راجع به کلیه اموال غیرمنقول ثبت شده، باید با سند رسمی و در دفاتر اسناد رسمی انجام شود.

به این صورت که در این گونه معاملات، طرفین باید موعدی را برای تنظیم سند مشخص کرده و در آن تاریخ، برای انتقال سند در یکی از شعبات دفاتر اسناد رسمی حضور پیدا کنند. با این حال گاهی اوقات فروشنده از انتقال سند خودداری می کند. در این مواقع خریدار باید سریعا نسبت به طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک اقدام کند.

الزام به تنظیم سند دعوای منقول است یا غیرمنقول؟

طبق مواد مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی، دعوای الزام به تنظیم سند رسمی نوعی دعوای غیرمنقول است. چون موضوع این نوع دعوا، اموال غیرمنقول را شامل می شود. بنابراین طرح این دعوا مانند هر دعوایی که موضوع آن مال غیر منقول است، باید در دادگاه محل وقوع ملک انجام شود.

الزام به تنظیم سند رسمی پیش فروش آپارتمان

از مهمترین معاملات ملکی که پرونده های حقوقی و کیفری زیادی را در دادگاه ها به خود اختصاص داده، پیش فروش آپارتمان است. ممکن است مشکلات و مسائل مختلفی از جمله پیش فروش یک ملک به چند نفر، نگرفتن پایان کار برای ساختمان و تمام نکردن ساخت، پیش فروش واحد به وسیله سازنده بدون داشتن حق فروش (طبق قرارداد مشارکت) و... در معاملات ملکی پیش بیاید. دلیل عمده بروز این مشکلات را می توان آگاهی نداشتن عموم مردم از قوانین پیش فروش آپارتمان ها دانست. مشکل اصلی زمانی بروز می کند که اختلافات مالی بین پیمانکار و مالک زمین پیش می آید. این مسئله در نهایت منجر به عدم اتمام ساخت و ایجاد مشکل برای پیش خریدار می شود.

نکته مهم در الزام به تنظیم سند رسمی

پس از صدور حکم محکومیت خوانده مبنی بر الزام به تنظیم سند رسمی، اگر خوانده در مدت زمان مشخص شده در دفترخانه حاضر نشده و اقدامات قانونی لازم برای انتقال سند ملک به خریدار را انجام ندهد، دادگاه اجازه تنظیم سند رسمی به نام خریدار را به سردفتر اسناد رسمی می دهد. در این حالت، دادگاه در حکم قائم مقام قانونی مالک بوده و دیگر نیازی به حضور مالک در دفترخانه نخواهد بود.

ادامه محتوا بستن
سوالات متداول در خصوص دعوای الزام به تنظیم سند رسمی 

       دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک، از دعاوی حقوقی به شمار می رود یا کیفری؟

این دعوا، حقوقی بوده و فاقد جنبه کیفری است، بنابراین طرح این دعوا می بایست به موجب دادخواست و در دادگاه حقوقی انجام گیرد.

       آیا حکم دادگاه نخستین در مورد الزام به تنظیم سند رسمی ملک، از احکام قابل تجدید نظر است؟

بله. با توجه به موضوع آن ممکن است در دادگاه تجدید نظر استان نسبت به حکم محکومیت الزام به تنظیم سند رسمی اعتراض گردد.

       در صورتی که با وجود انعقاد مبایعه نامه، مالک از انتقال سند مالکیت ملک امتناع کند، تکلیف چیست؟

در این صورت خریدار یا انتقال گیرنده می تواند به دادگاه حقوقی محل وقوع ملک مراجعه نموده و بر علیه مالک دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک تقدیم نماید.

مقالات مرتبط با دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
4.8/5 - (23 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید