گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
فروش مال غیر

فروش مال غیر یا فروش مال دیگری چیست؟ آیا انجام چنین کاری جرم است؟ قانون مدنی، دخل و تصرف در اموال را برای مالکین مجاز می داند اما آیا سایر افراد نیز می توانند در اموال دیگران دخل و تصرف کنند؟ به عنوان مثال آیا شما می توانید، اموال شخص دیگری را به فروش برسانید؟ با ما همراه باشید تا به طور تفصیلی در این مقاله با موضوع فروش مال دیگری و اهمیت مشورت با وکیل فروش مال غیر آشنا شویم.

فروش مال غیر چیست؟

اولین گام برای بررسی فروش مال غیر، آشنایی با تعریف آن می باشد. در واقع اگر فردی عین یا منفعت مالی که مالک آن نمی باشد را بدون داشتن مجوز قانونی به شخص ثالثی بفروشد، مسئله انتقال مال غیر مطرح خواهد شد. همچنین بایستی بگوییم به انتقال دهنده، معامل و به انتقال گیرنده، متعامل گفته می شود.

جرم فروش مال غیر

فروش مال غیر در قانون جرم انگاری شده است. این جرم عبارت است از اینکه شخصی بدون داشتن مجوز قانونی یا بدون اینکه مالک مال مورد نظر باشد، با توسل به عملیات متقلبانه آن را به شخص دیگری بفروشد. بیایید کار خود را با یک مثال به پایان برسانیم. فرض کنید، حسن یک زمین دارد. علی که از جانب حسن هیچگونه مجوز قانونی برای فروش این زمین ندارد و مالک آن نیز محسوب نمی شود، خود را به عنوان مالک یا شخصی که دارای مجوز قانونی برای انتقال زمین می باشد، معرفی می کند. سپس حسین را فریب می دهد و زمین حسن را به وی می فروشد. به همین خاطر بایستی بگوییم فروش اموال غیر، نوعی کلاهبرداری و از جمله جرائم علیه اموال محسوب خواهد شد.

مطالعه کنید
وکیل فروش مال غیر (مشاوره مستقیم با وکیل متخصص فروش مال غیر)
ارکان جرم فروش مال غیر

ارکان جرم فروش مال غیر:

جرم فروش مال غیر همانند سایر جرائم دارای سه رکن اساسی می باشد که عبارتند از:

  • رکن قانونی: ماده ۱ قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر به جرم انگاری چنین عملی پرداخته است و آن را مشمول مجازات ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری می داند.
  • رکن مادی: کلاهبردار با توسل به عملیات متقلبانه و فریب دادن خریدار، مال شخص دیگری را به وی می فروشد.
  • رکن معنوی: انتقال دهنده بایستی قصد فروش مال غیر و سوء نیت نسبت به انجام این کار را داشته باشد.

قانون فروش مال غیر

در سال 1308 شمسی، قانونی تحت عنوان قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر در ۹ ماده تصویب شد. ماده یک این قانون ضمن جرم انگاری انتقال مال غیر عنوان می کند: «کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبردار‌ محسوب و مطابق ماده 238 قانون عمومی محکوم می‌شود. همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبت اسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید، معاون جرم محسوب خواهد شد».

مراحل دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین (تصویری)

مطالعه کنید
دفاع در برابر اتهام فروش مال غیر

مجازات فروش مال غیر چیست؟

مجازات فروش مال غیر

اگرچه ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، ماده 238 قانون مجازات عمومی را به عنوان مجازات فروش مال غیر در نظر گرفته است، با این حال بایستی بگوییم مجازات فروش مال غیر در قانون جدید یعنی ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری آمده است. در نتیجه مجازات آن، پرداخت جزای نقدی به اندازه مال، یک تا هفت سال حبس و رد مال می باشد.

اثبات جرم فروش مال غیر

یکی از متداول سوالاتی که افراد از وکلای موسسه حقوقی دادارمنش می پرسند این است که برای اثبات فروش مال غیر چه باید کرد؟ در پاسخ به این سوال بایستی موارد زیر را اثبات کنید:

  • اثبات مالکیت مالک.
  • به فروش رسانده شدن مال مالک توسط انتقال دهنده.
  • اثبات متضرر واقع شدن مالک.
  • اثبات توسل به عملیات متقلبانه توسط مرتکب.
  • اثبات سوء نیت انتقال دهنده.

شرایط انتقال مال غیر

حال که با مجازات فروش مال غیر در قانون جدید آشنا شدیم، بایستی به سراغ شرایط انتقال مال غیر برویم. این شرایط عبارتند از:

  • عدم داشتن مجوز قانونی برای انتقال مال از جانب مالک اصلی برای انتقال دهنده.
  • توسل به عملیات متقلبانه؛ به عبارت ساده تر کلاهبردار یا انتقال دهنده چنین وانمود کند که گویا دارای مجوز قانونی برای انتقال می باشد یا خودش مالک است.
  • عدم رضایت مالک نسبت به انجام معامله.
  • متضرر واقع شدن مالک.

نحوه اثبات مالکیت در فروش مال غیر

همانطور که گفته شد، اولین گام برای اثبات جرم فروش مال غیر، اثبات مالکیت مالک می باشد. حال این کار چگونه انجام می شود؟ اولین و بهترین راه برای اثبات مالکیت مالک، ارائه سند رسمی مالکیت به دادگاه خواهد بود. حال اگر مالکیت فرد با استناد به سند عادی نظیر مبایعه نامه یا صلحنامه عادی باشد، می توان این مدرک را نیز به دادگاه ارائه داد. از طریق لینک و شماره های زیر می‌توانید با وکیل تلفنی گروه حقوقی دادارمنش ارتباط برقرار کنید و در خصوص این اثبات مالکیت،  سوالات خود را  از ایشان بپرسید.

محتوای حقوقی کامل  اثبات مالکیت در محتوای راه های اثبات مالکیت آوررده شده است.

مطالعه کنید
جرم کلاهبرداری چیست؟

فروش مال غیر در اموال مشاع

در ابتدا بایستی بگوییم مال مشاع مالی است که چند مالک داشته باشد. حال اگر یکی از مالکین علاوه بر سهم خود، سهم سایر افراد را نیز به فروش برساند، مرتکب جرم فروش مال غیر شده است. چرا که وی تنها به اندازه سهم خود، مالک مال مشاع می باشد. با این حال نظرات و استدلال های گوناگونی پیرامون این مسئله وجود دارد که بهتر است برای اطلاعات دقیق تر با مشاوران ما در ارتباط باشید.

فروش مال غیر خودرو

خودرو نیز امروزه به عنوان یکی از پر کاربرد ترین وسایل مورد استفاده افراد شناخته می شود که ممکن است موضوع جرم فروش مال غیر قرار گیرد. در این صورت اگر خریدار نسبت به عدم مالک بودن انتقال دهنده مطلع باشد و با این حال خودرو را خریداری کند، وی نیز به مجازات کلاهبرداری محکوم خواهد شد. همچنین اگر مالک مراتب وقوع جرم را اطلاع ندهد، وی نیز به عنوان معاون جرم محسوب خواهد شد.

فروش مال غیر با قولنامه و سند

بسیاری از افراد تصور می کنند، جرم فروش مال غیر تنها با تنظیم سند رسمی امکان پذیر است. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است و افراد می توانند با تنظیم قولنامه نیز مرتکب چنین جرمی شوند. در نتیجه مالک اصلی ملک و خریداری که نسبت به عدم مالک بودن انتقال دهنده آگاهی نداشته، می توانند شکایت خود را تحت عنوان انتقال مال غیر از طریق قولنامه یا سند عادی به دادگاه تقدیم نمایند.

مراحل شکایت از فروشنده مال غیر

برای اینکه بتوانید از فروش مال غیر شکایت کنید، بایستی مراحل زیر را انجام دهید:

  • عضویت شاکی در سامانه ثنا از طریق حضوری یا اینترنتی.
  • دانلود، تنظیم و تکمیل فرم های شکواییه مربوطه با استفاده از راهنمایی های موجود.
  • مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ارائه فایل تکمیل شده شکواییه جهت ارسال به دادسرا و دادگاه صالح.
  • پرداخت هزینه های مربوطه.
  • حضور در دادگاه بر اساس وقت تعیین شده و ارائه اسناد و مدارک اثبات کننده جرم.

مهلت شکایت

جرم فروش مال غیر نیز مشمول مرور زمان می شود. در واقع با استناد به مواد 105 و 106 قانون مجازات اسلامی، افراد تنها ده سال از زمان وقوع جرم فرصت دارند که نسبت به فروش مال غیر شکایت کنند. همچنین با توجه به قانون کاهش مجازات های تعزیری بایستی بگوییم، مالک یا مالباخته تنها یک سال پس از اطلاع یافتن از وقوع جرم فرصت دارد که نسبت به شکایت از آن اقدام نماید.

نمونه شکایت فروش مال غیر (نمونه پرونده فروش مال غیر):

حال که با مهلت شکایت فروش مال غیر آشنا شدیم، بهتر است با یک نمونه پرونده فروش مال غیر نیز آشنا شویم. در ادامه عکسی از آن خواهیم آورد.

مزایای شکایت فروش مال غیر توسط وکیل فروش مال غیر

قوانین و مقررات پیرامون فروش مال غیر از گستردگی بالایی برخوردار هستند. همچنین این جرم، نوعی کلاهبرداری محسوب می شود که به پیچیدگی های آن می افزاید. به علاوه بایستی بگوییم حل و فصل اینگونه پرونده ها و ارائه استدلالات محکمه پسند، کاری بسیار دشوار است. در نتیجه بهتر است از دانش و تجربه یک وکیل فروش مال غیر استفاده کنید. ما در موسسه حقوقی دادارمنش با سابقه بیش از هشت سال فعالیت در این زمینه در کنار شما عزیزان هستیم. کافیست با شماره 09125193614 تماس بگیرید.

مشاوره حضوری

 

مطالعه کنید
کلاهبرداری، جرمی رایج در دنیای امروز!

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

در این مطلب به طور کلی با موارد مربوط به فروش مال غیر از جمله تعریف این جرم و شرایط تحقق آن صحبت شد. همچنین گفته شد که رسیدگی و حل و فصل اینگونه دعاوی از پیچیدگی های بالایی برخوردار است. به همین خاطر بهتر است برای حل و فصل پرونده های مربوط به فروش مال غیر با وکلای متخصص موسسه حقوقی دادارمنش در ارتباط باشید.

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای پایه یک دادگستری مجرب در زمینه دعاوی کلاهبرداری آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی آنلاین با وکیل یا اعطای وکالت به وکیل فروش مال غیر با ما تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول در خصوص فروش مال غیر
  1. جرم انتقال مال غیر چیست؟ اگر فردی بدون اینکه مجوز قانونی برای انتقال مال داشته باشد یا بدون اینکه خودش مالک مال مورد نظر باشد، آن را به شخص ثالث بفروشد، مرتکب جرم انتقال مال غیر شده است.
  2. مجازات فروش مال غیر چیست؟ مجازات این جرم را ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری تعیین کرده است که در مقاله بدان اشاره شده است.
  3. برای اثبات مالکیت مالک از چه روش هایی می توان استفاده کرد؟ امن ترین و بهترین روش، ارائه سند مالکیت رسمی می باشد. با این حال امکان ارائه قولنامه یا مبایعه نامه عادی نیز وجود دارد.
مطالعه کنید
وکیل کلاهبرداری
4.8/5 - (27 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید