گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
اثبات مالکیت ملک با سند

در یک تقسیم بندی از نظر موضوع، مالکیت ممکن است نسبت به اموال غیر منقول یا منقول محقق گردد. شیوه اثبات مالکیت ملک در مورد هر کدام از این دو گروه اموال، با همدیگر متفاوت است. در این مطلب به بررسی اثبات مالکیت با قولنامه و بدون قولنامه پرداخته شده است.

اثبات مالکیت ملک چیست؟

به طور کلی اثبات مالکیت اموال منقول کوچکی مثل مداد و کفش با کمک اماره تصرف، یعنی در دست داشتن آنها به اثبات می رسد. در مورد برخی از اموال منقول مانند خودرو و گوشی تلفن همراه نیز شیوه های دیگری از قبیل استناد به سند مالکیت خودرو یا فاکتور ثبت شده خرید گوشی تلفن همراه، مالکیت قابل اثبات است.

و اما در مورد اموال غیر منقول یا همان املاک، مثل زمین، خانه، باغ و … اثبات مالکیت به چه صورت خواهد بود؟ اثبات مالکیت ملک مشمول قوانین و مقررات ثبتی می باشد. طبق گفته بهترین وکیل ملکی گروه حقوقی دادارمنش به موجب ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک، مالک ملک شخصی است که:

  • در دفتر املاک، ملک به نام او ثبت شده باشد.
  • شخصی که ملک به او انتقال یافته باشد، و این موضوع در دفتر املاک ثبت گردد.
  • شخصی که به موجب ارث، ملک به او رسیده باشد.

انواع مالکیت ملک در قانون ایران

اساسی ترین حقی که ممکن است یک شخص نسبت به یک مال یا حق مالی داشته باشد، حق مالکیت است. حق مالکیت به معنای این است که مالک می تواند نسبت به مال خود، هرگونه تصرف دلخواهی انجام دهد. به طور کلی حق مالکیت، نسبت به عین یا منفعت مال ایجاد می شود. حق مالکیت به اعتبار مالی بودنش، چه در قالب عین و چه در قالب منفعت، ممکن است به شخص دیگری غیر از مالک انتقال پیدا کند. در نظام حقوقی ایران چنانچه مالک مالی، بخواهد عین آن مال را به دیگری انتقال دهد، می بایست با انعقاد عقودی مثل بیع و صلح نسبت به انتقال عین مال اقدام کند. همچنین در صورتی که مالک منافع، بخواهد منافع یک مال را که مالک آن است به دیگری انتقال دهد، مورد از موارد انعقاد عقد اجاره خواهد بود.

مطالعه کنید
بررسی دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی

از منظر قانون مدنی ایران، حق مالکیت نسبت به املاک ممکن است مفروز یا مشاع باشد. مالکیت مفروز به معنای این است مالک، تنها دارنده ملک باشد. به عبارت دیگر مالکیت مفروز به معنای شریک نداشتن در ملک است. در مقابل مالکیت مشاع به معنای شراکت دو یا چند شخص در مالکیت یک ملک است. برای مثال در مورد مالکیت مشاع می توان به ارث اشاره کرد. مطابق با قانون مدنی با فوت متوفی، ماترک وی به مالکیت مشاع وراث در می آید. در مالکیت مشاع، شرکای متعدد در تک تک ذرات ملک شریک می باشند. برای مثال در مورد منزلی که چهار اتاق دارد و میان چهار فرزند متوفی به صورت مشاع، مشترک است. هیچ یک از شرکا نمی تواند در ملک هیچگونه تصرفی مگر به اجازه دیگر شرکا انجام دهد. در واقع هیچ شریکی نمی تواند به استناد این که خانه چهار اتاق دارد و در هر صورت یک اتاق به وی می رسد، در اتاق مزبور تصرفی نماید.  شماره وکیل پایه یک دادگستری در گروه حقوقی دادارمنش در زیر آمده است:  

اثبات مالکیت ملک

شماره‌های تماس
راه های اثبات مالکیت ملک چه راه هایی می‌باشد؟
راه های اثبات مالکیت ملک

راه های اثبات مالکیت ملک

در حقوق جاری راه های قانونی مختلفی برای اثبات مالکیت ملک، وجود دارد. البته باید در نظر داشت که همه راه های قانونی، در مورد همه املاک و همه اقسام مالکیت، قابلیت اعمال ندارد. به طور کلی راه های اثبات مالکیت ملک در حقوق ایران از قرار زیر است:

  • در دست داشتن سند رسمی
  • قرارداد کتبی، قولنامه یا مبایعه نامه
  • تصرف ملک، که به عنوان قرینه و اماره برای اثبات مالکیت ملک استفاده می شود.
مطالعه کنید
الزام به تنظیم سند رسمی اجاره

نحوه طرح دعوای اثبات مالکیت

دعوای اثبات مالکیت ملک، از جمله دعاوی در صلاحیت رسیدگی دادگاه حقوقی محل وقوع ملک است. بنابراین در صورتی که شخصی نسبت به مالکیت ملکی ادعایی داشته باشد، می بایست به دادگاه عمومی حقوقی شهرستان محلی که ملک در آن واقع است مراجعه کرده و دادخواست تقدیم کند. تقدیم دادخواست و آغاز شدن رسیدگی حقوقی در مورد دعوای اثبات مالکیت ملک، مستلزم پرداخت هزینه دادرسی است. هزینه دادرسی درصدی از بهای خواسته است، که به معنای ارزش مالی دعوای مطروحه می باشد. هزینه دادرسی درصدی از بهای خواسته است، که به معنای ارزش مالی دعوای مطروحه می باشد. علاوه بر دعوای اثبات مالکیت ملک در امور حقوقی ملکی، دعوای الزام به تنظیم سند رسمی نیز در سال های اخیر بیشتر شده است که می‌توانید برای مطالعه محتوای آن وارد صفحه شوید.

در دعوای اثبات مالکیت ملک، خواهان کسی است که دعوا را آغاز می کند و در صورتی که او از ادامه دعوا و رسیدگی منصرف گردد، دادرسی خاتمه پیدا می کند. در مقابل خوانده کسی است که دعوا بر علیه وی مطرح گردیده است. به عبارت دیگر خواهان ادعای خلاف اصل دارد، و می بایست آن را در دادگاه ثابت نماید. در واقع اثبات مالکیت ملک در دادگاه، با خواهان است. به طور کلی، دعوی اثبات مالکیت زمانی مطرح می شود که خواهان این دعوی ادعای مالکیت ملک یا مالی دارد، در صورتی که سند رسمی و قرارداد مکتوب برای ادعای خود نداردو به یک واقعه یا قرارداد شفاهی استناد می کند. در این موارد غالبا شهود در کنار سایر ادله دیگر می تواند به علم قاضی کمک نماید.

مطالعه کنید
وکیل تغییر کاربری اراضی

مگر این که خوانده در دفاعی که انجام می دهد، خوانده نیز می تواند دعوای متقابل مطرح کند که در این صورت خواهان اصلی به خوانده متقابل و خوانده اصلی به خواهان متقابل تبدیل می شود. برای مثال در صورتی که خوانده ادعا کند ملک را به خواهان هبه داده و سپس به موجب عقد بیع، آن را از خواهان دوباره خریده است، دعوای متقابل محسوب می شود و خوانده باید این ادعا را در دادگاه به اثبات برساند.

و اما در ادامه به سراغ  مدارک لازم برای اثبات مالکیت می‌رویم.

مدارک لازم برای اثبات مالکیت

بر حسب این که ادعای مالکیت از طرف خواهان به چه صورتی مطرح گردد، مدارک لازم برای اثبات مالکیت متفاوت است. مهمترین مدرکی که می تواند موجب به اثبات رسیدن مالکیت املاک گردد، سند تک برگ مالکیت است. این سند توسط دفاتر اسناد رسمی و با ثبت در سامانه اسناد و مدارک کشور (ssaa.ir) صادر می گردد. با این حال ممکن است فردی که سند مالکیت به نام او می باشد، به موجب انعقاد قرارداد بیع، آن را به دیگری انتقال داده باشد. در این صورتی یکی دیگر از مدارک مهمی که می تواند در اثبات مالکیت ملک کارساز باشد، مبایعه نامه قولنامه ای است که در دفاتر مشاور املاک و با حضور دو شاهد تنظیم گردیده است.

در حقوق ایران انتقال مالکیت ملک تنها با تنظیم مبایعه نامه در دفاتر مشاور املاک انجام نمی گیرد. بلکه ممکن است حتی بر روی یک کاغذ معمولی، مالک ملک خود را به خریدار بفروشد. بدون تردید چنین اسناد مکتوبی وقتی موجب به اثبات رسیدن مالکیت ملک می گردد که به امضای مالک رسیده و دارای اعتبار باشد. از دیگر دعاوی حقوقی در زمینه ملک، تخلیه ملک می‌باشد که ممکن است به کمک وکیل تخلیه ملک فوری نیاز پیدا کنید. در ادامه  اثبات مالکیت با قولنامه و  اثبات مالکیت بدون قولنامه را برایتان شرح داده‌ایم.

نمونه سند مالکیت ملک

اثبات مالکیت با قولنامه و بدون قولنامه

قولنامه در قوانین ایران تعریف نشده است، ولی امروزه منظور از آن همان مبایعه نامه است که در دفاتر مشاور املاک و بر روی کاغذ های چاپی خاصی در سه نسخه تنظیم می گردد. برخی مبایعه نامه قولنامه را قرارداد تعهد به بیع می‌دانند و برخی دیگر آن را خود بیع می دانند. با این حال باید دانست که قولنامه از منظر علم حقوق “تعهد به انعقاد عقد بیع” است ولی مبایعه نامه “عقد بیع” است ودر آن فروشنده، خریدار، موضوع مورد معامله، ثمن مورد معامله حتما قید می گردد. در هر دو صورت قولنامه یکی از جمله اسناد مهم برای اثبات مالکیت ملک به شمار می رود. اصولاً ماهیت قولنامه توسط دادگاه و با توجه به الفاظ و عبارات به کار رفته در آن و عرف محل تفسیر می شود و در دادگاه مشخص می گردد که آیا تعهد به فروش است یا خود فروش و همان عقد بیع. در خصوص اثبات مالکیت با قولنامه و اثبات مالکیت بدون قولنامه باید توجه داشت که در هر دو صورت، دادگاه مدارک استنادی خواهان و خوانده را بررسی نموده و در مورد این که دارنده نهایی ملک کیست تصمیم می گیرد. برای بهبود امور دعاوی خود در  زمینه اثبات مالکیت با قولنامه یا بدون قولنامه  از  وکیل ملکی و وکیل آنلاین در گروه حقوقی دادارمنش مشاوره حقوقی دریافت کنید.

مطالعه کنید
مشاوره دیوان عدالت اداری

مرجع رسیدگی به دادخواست اثبات مالکیت 

(اثبات مالکیت در شورای حل اختلاف)

همانطور که اشاره شد دادخواست اثبات مالکیت ملک، می بایست به دادگاه عمومی و حقوقی محل قرار داشتن ملک تقدیم گردد. در خصوص اثبات مالکیت املاک یا اموال غیر منقول به طور کلی شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی ندارد. مگر در مواردی که طرفین هر دو رضایت داشته باشند تا موضوع در این خصوص به داوری در شورای حل اختلاف ارجاع شود. 

اگر سوالی در زمینه اثبات مالکیت ملک دارید می‌توانید با مشاوران حقوقی گروه دادارمنش ارتباط بر قرار کرده و از آن‌ها مشاوره در خصوص اثبات مالکیت و همچنین مشاوره حقوقی خرید ملک بخواهید.

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری

مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

همچنین گروه حقوقی دادارمنش برای آسان شدن کار شما در این زمینه، مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی ارائه می‌کند. شما این امکان را دارید از وکلای ملکی پایه یک دادگستری ما مشاوره دریافت کنید و با کمک آن‌ها تمام مشکلات خود در این زمینه حل و فصل کنید.

سوالات متدوال در خصوص اثبات مالکیت ملک

        آیا می توان به حکم دادگاه نخستین در مورد اثبات مالکیت ملک اعتراض کرد؟

بله. با توجه به غیر منقول بودن موضوع حکم، در این موارد می توان دادخواست تجدید نظر خواهی خود را در دادگاه تجدید نظر استان مطرح نمود.

مطالعه کنید
مشاوره قضایی

        چه کسی می تواند مالکیت خود نسبت به ملک را در دادگاه ثابت نماید؟

علاوه بر شخصی که ادعای مالکیت وی می شود، وکیل، ولی و وراث او نیز می توانند در دادگاه صلاحیت دار نسبت به طرح دعوای اثبات مالکیت ملک اقدام کنند.

        به موجب قانون به چه کسی مالک ملک می گویند؟

اصولاً کسی مالک ملک محسوب می شود که نام او در دفاتر املاک اداره ثبت اسناد و املاک، به عنوان مالک ملک به ثبت رسیده باشد.

 

5/5 - (1 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید