گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
اثبات مالکیت

دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی هنگامی تنظیم می شود که خواهان با استناد به یک سند عادی مانند مبایعه نامه یا قرارداد خرید و فروش الزام فروشنده یا مالک سابق را نسبت به صدور سند رسمی مالکیت از دادگاه بخواهد. برای مثال ممکن است یک فروشنده پس از فروش ملک خود به خریدار در دفترخانه ثبت اسناد رسمی حضور نیافته و ملک را به شخص دیگری بفروشد. در این صورت خریدار می تواند با استناد به مبایعه نامه که به امضای فروشنده رسیده است در دادگاه عمومی و حقوقی، دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را بر علیه فروشنده اقامه کند. در این نوشتار ضمن بررسی یک نمونه دادخواست اثبات مالکیت با قولنامه، شیوه رسیدگی به دعوای اثبات مالکیت با اسناد عادی را در رویه قضایی مورد بررسی قرار می دهیم.

منظور از دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی چیست؟

دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی فرم چاپی خاصی است که مشخصات طرفین دعوی، موضوع دعوی، بهای خواسته و … بر روی آن قید می شود. تنظیم دادخواست و پیگیری دعوای اثبات مالکیت در دادگاه دارای ابعاد تخصصی حقوقی می باشد. بنابراین توصیه می شود انجام این کار را به یک وکیل دادگستری متخصص در حقوق مالکیت بسپارید. همچنین می توانید در این خصوص با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید.

مطالعه کنید
افراز ملک چیست؟ مدت زمان و مراحل قانونی آن

برای آن که به دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی در دادگاه رسیدگی شود، می بایست شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • نام، نام خانوادگی، نشانی محل اقامت و سایر مشخصات مربوط به خواهان. خواهان شخصی است که دعوای حقوقی به درخواست او آغاز می شود. در این دعوی منظور از خواهان همان کسی است که ادعای مالکیت بر مال را با استناد به سند عادی دارد.
  • نام، نام خانوادگی، نشانی محل اقامت و سایر مشخصات مربوط به خوانده یا خواندگان. خوانده کسی است که به ادعای خواهان، مکلف به تنظیم سند رسمی به نام او یا انجام تعهدی دیگر می باشد.
  • موضوع دعوی؛ بخش بعدی که می بایست در دادخواست ذکر شود موضوع می باشد. موضوع دعوی با توجه به خواسته ای که خواهان از دادگاه دارد، ممکن است متفاوت باشد. الزام به تنظیم سند رسمی ملک یا خودرو ممکن است در این دادخواست به عنوان موضوع ذکر شود.
  • مدارک و منضمات؛ منظور از مدارک و منضمات مبایعه نامه، قرارداد خرید و فروش و سایر اسناد عادی می باشد که مالکیت خواهان با استناد به آنها اثبات می شود. چنانچه خواهان برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد نماید، نام شهود و مشخصات شناسایی آنان نیز می بایست در این بخش ذکر شود.
مطالعه کنید
وکیل اراضی موات

شرح دادخواست اثبات مالکیت

بخش بعدی که می بایست در دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی ذکر شود، شرح دادخواست می باشد. در شرح دادخواست خواهان می بایست رخدادها و اعمالی که مالکیت وی نسبت به مال را اثبات می کند، مطابق با سیر و ترتیب زمانی وقوع بیان کند. برای توضیح بیشتر در ادامه یک نمونه شرح دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی را مورد بررسی قرار می دهیم.

ریاست محترم دادگاه عمومی و حقوقی اصفهان

اینجانب در تاریخ 21/5/1401 یک واحد منزل مسکونی به مساحت …… در محل …….. به موجب قرارداد مبایعه نامه مورخ …….. از خوانده خریداری کرده ام. علی رغم انجام تعهدات خود مبنی بر پرداخت ثمن معامله، خوانده از حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی به نام اینجانب خودداری می نماید. لذا محکومیت ایشان به الزام به تنظیم سند رسمی، پرداخت وجه التزام به مبلغ ….. و هزینه های دادرسی را از دادگاه محترم تقاضا دارم. با تشکر

شماره تماس

شیوه رسیدگی به دادخواست اثبات مالکیت

پس از وصول پرونده به دفتر دادگاه عمومی و حقوقی مدیر دفتر ابتدا دادخواست را از حیث تکمیل بودن اطلاعات مندرج در آن بررسی می کند. در صورتی که دادخواست نقصی داشته باشد، مانند آن که اطلاعات مربوط به محل اقامت خواهان در آن به صورت ناقص نوشته شده باشد، مدیر دفتر دادگاه قرار رفع نقص صادر می کند. پس از رفع نقص و احراز تکمیل بودن پرونده، دادخواست و پیوست های آن به نظر دادرس شعبه حقوقی می رسد. پس از بررسی اولیه دادرس دستور تعیین وقت رسیدگی را صادر می نماید. وقت رسیدگی توسط مدیر دفتر تعیین شده و به طرفین و وکلای آنان ابلاغ می شود.

مطالعه کنید
وکالت فروش ملک

اثبات مالکیت و الزام به تنظیم سند رسمی

پس از تشکیل جلسه دادرسی دادگاه محتویات پرونده را بررسی کرده و اظهارات طرفین را استماع می نماید. اصل اسناد و مدارکی که در دادخواست به عنوان ادله و منضمات ذکر شدند نیز می بایست در جلسه دادرسی توسط خواهان به دادگاه ارائه شود. در صورتی که خواهان از ارائه اصل سند عادی که به آن استناد می کند خودداری نماید، دادگاه از رسیدگی به دعوی خودداری کرده و قرار رد دعوی صادر می کند.

بررسی نمونه رای اثبات مالکیت با سند عادی 

پس از اعلام ختم دادرسی، دادگاه در خصوص موضوع تعیین تکلیف کرده و دادنامه را ظرف مهلت یک هفته صادر می کند. در ادامه یک نمونه رای اثبات مالکیت با سند عادی بیان می شود:

در خصوص دعوای آقای / خانم ………. به طرفیت آقای / خانم ……… دادگاه با توجه به این که در تاریخ ………. میان خواهان و خوانده یک قرارداد خرید و فروش ملک به نشانی …… منعقد گردیده، لکن خوانده دلیلی مبنی بر انجام تعهدات خویش ارائه نکرده است، دادگاه خوانده را به الزام به تنظیم سند رسمی به نام خواهان و پرداخت خسارات دادرسی محکوم می نماید.

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

مطالعه کنید
وکیل تخلیه ملک گروه حقوقی دادارمنش

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل ملکی، با ما تماس حاصل فرمایید.

در این نوشتار به بررسی حقوقی دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی پرداختیم. در این خصوص چنانچه حکم دادگاه به صورت حضوری صادر شده باشد، ظرف مهلت بیست روز قابل تجدید نظر در محاکم تجدید نظر استان خواهد بود. پس از قطعی شدن حکم دادگاه و صدور اجرائیه، محکوم علیه یا همان خوانده مکلف است ظرف مهلت 10 روز در دفاتر ثبت اسناد رسمی حضور یافته و سند رسمی را به نام محکوم له صادر نماید. همچنین از طریق واحد اجرای احکام مدنی می بایست هزینه های دادرسی را نیز پرداخت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شیوه طرح دعاوی حقوقی توصیه می شود با یک نفر وکیل دادگستری متخصص در حقوق مالکیت و اموال مشاوره حقوقی داشته باشید.

5/5 - (23 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید