گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
تنظیم دادخواست - وکلای دادارمنش

وکیل و مشاور حقوقی نقش بسیار مهمی جهت دستیابی به عدالت و حل اختلافات در مسائل قانونی دارد. تنظیم دادخواست یکی از مراحل بنیادین در پرونده ‌های حقوقی است و داشتن راهنمایی حرفه ‌ای می ‌تواند شما را به شکل موثری در این مسیر همراهی کند.
وکیل دادگستری به عنوان یک کارشناس با تجربه در زمینه قوانین و مقررات حقوقی، می ‌تواند راهنمایی‌ های لازم را جهت تهیه و تنظیم دادخواست شما ارائه دهد. تسلط وکیل کیفری بر اصول نگارش حقوقی و شناخت دقیق انواع دادخواست ‌ها، می‌ تواند مسیری را برای شما به ارمغان آورد که باعث افزایش شانس موفقیت شما در پرونده تان خواهد شد.
جهت آشنایی با دادخواست و تنظیم دادخواست تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

دادخواست چیست؟

تنظیم دادخواست به عنوان یکی از اسناد حیاتی و اساسی در مراحل رسیدگی به دعاوی حقوقی، نقش بسیار مهمی در ایجاد یک پرونده حقوقی دارد. این سند حاوی ادعا ها، مشخصات طرفین دعوا، شرح دقیق و مفصل واقعه یا موضوع مورد اختلاف، خواسته ‌ها و درخواست ‌های حقوقی، توضیحات در مورد حقوق مورد مطالبه، شواهد و اثبات ‌هایی که به تایید ادعا ها کمک می ‌کنند و در نهایت نشان از اهمیت تصمیم دادگاه در حل و فصل اختلاف دارد.
دادخواست نقطه شروعی است که طرفین دعوا از طریق تنظیم دادخواست به دادگاه دعوت می شوند. این سند اجازه می ‌دهد تا مطالبه‌ ها، حقوق و تمام جنبه ‌های حقوقی مورد نظر به صورت کامل و جامع آشکار شود. اطلاعاتی که در دادخواست تنظیم می شوند، جهت طی شدن روند قانونی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشند. با تهیه و ارائه دادخواست به دادگاه، طرفین دعوا فرصت دارند تا ادعا ها و حقوق خود را به شکل دقیق و جامع مطرح کنند و به تایید اصول حقوقی بپردازند.

مطالعه کنید
شرایط تعویض شناسنامه پس از طلاق چگونه است؟

به طور کلی، تنظیم دادخواست نه تنها به عنوان مبنای قانونی جهت حل اختلاف در دادگاه اهمیت دارد، بلکه ابزاری استراتژیک است که در فرآیند حل و فصل اختلافات نقش موثری خواهد داشت.

انواع دادخواست براساس مرجع رسیدگی

به طور کلی، دادخواست‌ ها بر اساس مرجع رسیدگی به دعوا می ‌توانند به دسته‌ های مختلفی تقسیم شوند. انواع دادخواست بر اساس مرجع رسیدگی عبارت هستند از:

  • دادخواست بدوی: تنظیم دادخواست بدوی برای رسیدگی ابتدایی به دعوا ارسال می ‌شود. در این مرحله، دادگاه به مسائل ابتدایی مانند تعیین وقت جلسه‌ ها، اعلام شروع رسیدگی و موارد مشابه پرداخته و تصمیم ‌گیری اولیه را انجام می ‌دهد.
  • تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری: در صورتی که اشخاص شکایتی در مورد عملکرد ماموران یا واحد های دولتی داشته باشند، دادخواست خود را به دیوان عدالت اداری ارسال می ‌کنند. این دادگاه برای بررسی و رسیدگی به شکایات علیه مقامات دولتی و ماموران معین شده است.
  • تنظیم دادخواست واخواهی: اگر حکمی در غیاب اشخاص صادر شده باشد و متهم با آن مخالفت داشته باشد، می ‌تواند با ارائه دادخواست واخواهی نسبت به حکم اعتراض کند و درخواست تجدید نظر یا تغییر حکم را داشته باشد.
  • دادخواست طاری: در صورتی که در طی مراحل قانونی، یکی از طرفین دعوا به مواردی پی ببرد که با ماجرای دعوا اصلی ارتباط داشته باشد، می‌ تواند دادخواست طاری را ارائه دهد تا این مسئله مورد بررسی قرار گیرد و در متن دادخواست درج گردد.
  • تنظیم دادخواست اضافی: در طول رسیدگی به دعوا، اگر نیاز به مطرح کردن دعوای اضافی باشد که با دعوای اصلی مرتبط است، می ‌توان دادخواست اضافی تنظیم کرد.
  • تنظیم دادخواست متقابل: در این نوع دادخواست، خوانده دعوا در مقابل دعوای اصلی که توسط خواهان مطرح شده است، دادخواست متقابل خود را ارائه می‌ دهد تا نقد ها و دفاع ‌های خود را بیان کند.
  • تنظیم دادخواست جلب ثالث: خوانده دعوا می ‌تواند با دادخواست جلب ثالث این شخص را به دعوا دعوت کند.
  • دادخواست ورود ثالث: با تنظیم دادخواست ورود ثالث، شخص ثالث جهت بررسی پرونده، به دادگاه دعوت می گردد.
مطالعه کنید
مشاوره قضایی

دادخواست‌ ها بر اساس تفکیک انواع مختلفی که بر اساس مرجع رسیدگی به دعوا تعریف شده ‌اند، تنظیم می ‌شوند تا مسیر مناسب برای رسیدگی به دعوا تعیین گردد.

 

الزام به تنظیم سند رسمی

 

بخش های مختلف دادخواست

بخش های مختلف تنظیم دادخواست عبارت هستند از:

  • بخش خواهان: در این بخش، اطلاعات شناسایی خواهان یا شاکی از جمله نام و نام خانوادگی، کد ملی و سایر اطلاعات شخصی وارد می ‌شود. همچنین در صورت داشتن وکیل و نماینده قانونی، مشخصات وکیل باید وارد ‌شود.
  • بخش خوانده: جهت تنظیم دادخواست در قسمت بخش خوانده باید مشخصات خوانده یا متهم وارد گردد. این اطلاعات توسط خواهان درج می شود. اگر به خوانده دسترسی نداشته باشید، حکم باید در غیاب وی صادر گردد.
  • بخش خواسته: در این بخش از تنظیم دادخواست، درخواست خواهان به طور کامل باید درج گردد. مواردی که از خوانده مطالبه می ‌شود، باید به صورت دقیق مشخص باشند. اگر موارد مشخصی برای مطالبه دارید، مانند مبلغ مطالبه بدهی، باید آن ها را در این قسمت ذکر کنید.
  • بخش مدارک: بخش مدارک در دادخواست، جهت ضمیمه مستندات و اسناد مرتبط با دعوا به منظور اثبات ادعا ها و مطالبات خواهان استفاده می ‌شود.
  • بخش شرح دادخواست: در این بخش خواهان می‌ تواند به طور کامل و دقیق ادعا ها، موضوع دعوا و خواسته ‌های خود را درج نموده و تمام جزئیات مربوط به موضوع پرونده را شرح دهد. این بخش به ویژه برای ارائه توضیحات کامل و قانونی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
  • امضا و اثر انگشت: در این بخش امضا و اثر انگشت خواهان جهت تایید اطلاعات و تنظیم دادخواست، ضروری می باشد.
مطالعه کنید
فروش مال غیر با قولنامه و آنچه باید درباره آن بدانید

مراحل دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین (تصویری)

شماره تماس

چند نمونه دادخواست

نمونه دادخواست مطالبه بدهی

تنظیم دادخواست مطالبه بدهی در مواردی ارائه می ‌شود که شخصی یا شرکتی به شخص یا شرکت دیگری، بدهکار شده است و بدهی معینی وجود دارد که می ‌خواهد توسط دادگاه بررسی شود. این دادخواست شامل اطلاعات مربوط به مشخصات خواهان و خوانده، جزئیات بدهی، مبلغ مطالبه، علت بدهی و مستندات پشتیبانی می باشد.

نمونه دادخواست طلاق توافقی

دادخواست طلاق توافقی برای زوجینی که تصمیم به جدایی گرفته ‌اند و در مورد تقسیم اموال و حضانت فرزندان توافق کرده ‌اند، تنظیم می‌ شود. این دادخواست شامل مشخصات زوجین، توافقات مالی و حضانت و توافقات در مورد مسائل دیگر مانند نفقه و مسائل مرتبط با زندگی جداگانه می باشد.

نمونه دادخواست اعسار

دادخواست اعسار در مواردی که فرد یا شرکتی به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی قادر به پرداخت بدهی ‌ها و تعهدات خود نباشد، تنظیم می ‌شود. این دادخواست شامل مشخصات شخص یا شرکت معسر، مبلغ بدهی و توضیحات مربوط به دلایل عدم توانایی پرداخت می گردد.

نکات مهم و قابل توجه در هنگام تنظیم دادخواست

در تنظیم دادخواست:

  • مشخصات کامل شاکی و خوانده (در صورت داشتن وکیل و مشاور حقوقی، مشخصات وکیل) را ذکر کنید.
  • در بخش خواسته، خواسته خودتان را به طور دقیق و صریح بیان کنید.
  • مدارک مهم و پیوست ‌ها را به دقت ضمیمه کنید.
  • بخش شرح دادخواست را دقیق و کامل تکمیل کنید.
  • امضا و اثر انگشت خود را جهت تایید نهایی قرار دهید.
  • از زبان رسمی و قانونی استفاده کنید.
  • هنگام درج اطلاعات دقت کافی داشته باشید.
مطالعه کنید
راهنمای درخواست طلاق اینترنتی

برای تنظیم دادخواست اطلاعات بیشتر درمورد این موضوع می‌توانید به صورت غیرحضوری با یک وکیل آنلاین مشورت کنید.

معرفی دادخواست حقوقی

دادخواست حقوقی به عنوان ابزاری حیاتی در سیستم حقوقی، به فرد یا نهادی که حقوق خود را در دادگاه مطرح می ‌کند، امکان می ‌دهد تا خواسته ها و شکایات خود را به صورت رسمی و قانونی به دادگاه ارائه کند. این اسناد حاوی توضیحات دقیقی از موضوعات حقوقی، ادعا ها و مطالبات مالی و دیگر جزئیات مرتبط می باشد.

شرایط و اجزای دادخواست حقوقی

شرایط و اجزای دادخواست حقوقی عبارتند از:

  1. مشخصات هویتی خواهان، خوانده، وکیل ‌و نماینده حقوقی
  2. تعیین خواسته و مبلغ مطالبه
  3. ارائه دلایل و منضمات
  4. شرح دادخواست با اشاره به مواد قانونی و حقوق خواهان

نحوه نوشتن دادخواست حقوقی

نوشتن دادخواست حقوقی از مراحل مهم در فرآیند قضایی است که نیازمند دقت و شناخت قواعد حقوقی می باشد. مواردی که در نحوه نوشتن دادخواست حقوقی باید رعایت شوند عبارت هستند از:

  • نوشتن مشخصات تمامی خوانده ها
  • درج مشخصات اقامتگاه خوانده ها
  • موضوع خواسته
  • استناد به مواد قانونی
  • ذکر مدارک و دلایل

معرفی شکوائیه حقوقی

شکوائیه حقوقی در واقع نوعی تنظیم دادخواست است که افرادی که تحت تاثیر یک عمل مجرمانه قرار گرفته ‌اند، از مرجع قضایی مرتبط، خواهان جبران خسارات و اعمال مجازات فرد متهم می باشند. این درخواست شامل اطلاعات مشخصات شاکی و مشتکی عنه، جزئیات وقوع جرم، ادله مرتبط و متن شکوائیه است. هدف اصلی از تنظیم و ارسال شکوائیه، ایجاد انصاف در مواجه شدن با جرم و تعیین مسئولیت و مجازات متهم می ‌باشد.

تفاوت تنظیم دادخواست و شکوائیه

تنظیم دادخواست مربوط به دعاوی حقوقی و اجرای تعهدات است، در حالی که شکوائیه به دعاوی کیفری و مجازات متهم مربوط می‌ شود. دادخواست در دعاوی حقوقی برای الزام خوانده به انجام تکلیف استفاده می گردد، در حالی که شکوائیه برای مجازات مشتکی عنه در دعاوی کیفری است. در شکوائیه، پس از تنظیم و ثبت، دادخواست ابتدا در دادسرا بررسی می ‌شود و سپس به دادگاه ارجاع می گردد، اما دادخواست حقوقی مستقیم به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارجاع می ‌شود. تمبر مالیاتی دعاوی کیفری ثابت است، در حالی که در دعاوی مالی متغیر می باشد. برای دعوت متهم از احضاریه و برای دعوت خوانده از اخطاریه استفاده می ‌شود. در دادخواست حقوقی، در صورت مجهول بودن خوانده، دادگاه سه بار به انتشار آگهی در روزنامه های رسمی، جهت دعوت خوانده، می پردازد و در صورت عدم حضور، حکم غیابی صادر می ‌شود. بنابراین، حضور وکیل و مشاور حقوقی جهت تنظیم دادخواست و شکوائیه و افزایش احتمال پیروزی بسیار مهم می باشد.

مطالعه کنید
اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

نقش وکیل در تنظیم دادخواست از اهمیت بسیاری برخوردار است. وی با داشتن دانش حقوقی، تجربه حرفه ‌ای و تخصص خود، دادخواستی معتبر و قانونی را تهیه و به صورت دقیق و جامع به دادگاه ارائه خواهد داد. 

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی حقوقی آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی با وکیل تلفنی از کارشناسان حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل دادگستری، با ما تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول 

  • دادخواست اضافی به چه معنا می باشد؟

دادخواست اضافی به معنای طرح یک دعوای دیگر در طول رسیدگی به یک دعوا موجود است، که به عنوان دعوای اضافی به دادگاه ارائه می‌شود.

  • دادخواست بدوی به چه معنا است؟

دادخواست بدوی به معنای اولین دادخواستی است که خواهان در یک دعوا به دادگاه ارائه می‌دهد و دادگاه به طور اولیه در مورد آن دعوا رسیدگی می‌کند.

4.8/5 - (25 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید