گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یک مرجع مهم در صیانت از اصل حاکمیت قانون و حقوق شهروندی در دستگاه‌های دولتی است. دیوان عدالت اداری اساساً مرجعی برای تظلم خواهی  شهروندان از دستگاه‌های اجرایی است و به عنوان مرجع رسیدگی به شکایت، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین یا واحد‌ها یا آیین نامه‌های دولتی و احقاق حقوق آنها می‌باشد. از آنجایی که مطابق قانون  تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، تصمیمات  نهادهای دولتی می‌تواند مورد اعتراض ذی‌نفعان و اشخاص قرار گیرد در مقاله پیش رو به طور کلی، به نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری و دادخواهی در این مرجع  به نحو اجمال و اختصار می‌پردازیم .

 مراحل و نحوه طرح شکایت در دیوان عدالت اداری، روش شکایت به دیوان عدالت اداری و  مدارک لازم جهت شکایت به دیوان عدالت اداری، هزینه شکایت در دیوان عدالت اداری از جمله مواردی است که در این مطلب  توسط  وکیل دیوان عدالت اداری گروه حقوقی دادارمنش بررسی می گردد.

موارد طرح شکایت در دیوان عدالت اداری

در ادامه پیش از اینکه  به نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری پرداخته شود، مواردی که منجر به طرح شکایت به دیوان عدالت اداری می‌شود به همراه توضیحات آنها آورده شده است:

مطالعه کنید
نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری

تصمیمات و اقدامات واحد های دولتی چه چیزهایی هستند؟

تصمیمات و اقدامات واحد های دولتی

واحد‌های دولتی شامل: وزارتخانه‌ها، سازمان دولتی ، موسسات دولتی (مانند: سازمان حفاظت محیط زیست ، سازمان بر نامه بودجه ، گمرک ایران ، دیوان محاسبات و پزشکی قانونی و…) شرکت‌های دولتی ،شهرداری ها وموسسات وابسته به آنها ،سازمان تامین اجتماعی وموسسات وابسته به آنها ، نهادهای  انقلابی و موسسات وابسته به آن ها (سازمان تبلیغات اسلامی ، جهاد سازندگی ، بنیاد مسکن و انقلاب اسلامی و… ) هستند.

تصیمات واحد های دولتی به دو بخش تقسیم می شود:

  1. “تصمیمات اداری عام” که شامل  آیین نامه ها و بخشنامه ها و دستورالعمل ها واحد های دولتی  است ومی تواند توسط کلیه اشخاص  مورد شکایت در دیوان  عدالت اداری واقع  گردد.
  2.  همچنین “تصمیمات اداری انفرادی” مانند پروانه ساخت بنا برای ملک خاص که توسط شخص ذی‌نفع قابل شکایت در دیوان عدالت اداری است .

اقدامات نهاد‌های دولتی نیز به دو دسته تقسیم می شود:

  1. اقداماتی که “مقدمه اتخاذ تصمیم” است مانند طرح و برنامه  و پیشنهاد که توسط همه افراد قابل شکایت در دیوان عدالت اداری می باشد.
  2. اقداماتی که در راستای” اجرای تصمیم” است مانند بستن محل کسب و …. که توسط همان شخص ذینفع می‌تواند مورد شکایت در دیوان عدالت اداری قرار گیرد.

 به طور کلی، شکایت نسبت به این تصمیمات و اقدامات واحد های دولتی در صلاحیت دیوان عدالت اداری است و یکی  از موارد شکایت در دیوان عدالت اداری می باشد.

مطالعه کنید
وظایف و اختیارات دیوان عدالت اداری

تصمیمات و اقدامات ماموران دولتی در این زمینه چیست؟ 

تصمیمات و اقدامات ماموران دولتی

 دومین مورد از موارد شکایت از طریق دیوان عدالت اداری شکایت به تصمیمات و اقدامات ماموران دولتی است.

کلیه اشخاصی که عهده دار اعمال اقتدارات و متصدی خدمات  در واحد های دولتی می باشند مامور دولت به حساب می آیند و باید قواعد و ضوابط اداری مراعات کنند و در حدود صلاحیت و اختیارات قانونی خود عمل کنند و ضمن رعایت قوانین  و مقررات از مداخله در اموری که در صلاحیت آن ها قرار ندارد پرهیز نموده و از اوامر مقامات مافوق خود اطاعت کنند و با کمال دقت، صحت و حسن نیت  بدون غرض ورزی  به نحو مطلوب انجام وظیفه نمایند در صورتی که مامور دولت در امور راجع به وظایفش  مرتکب نقض قوانین و مقررات شده یا تسامح و غفلت یا عمدا موجب تضییع حقی شود به شکایت اشخاص علیه  او رسیدگی می شود. بنابراین علاوه بر واحد های دولتی، تصمیم و اقدام مامورین این واحد ها نیز قابل شکایت در دیوان عدالت اداری می باشد.

شکایت از آراء و تصمیمات قطعی مراجع اختصاصی

به موجب قسمت 2 ماده 10  قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی  هیات های رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون های مانند: کمیسیون های مالیاتی ، هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده 100 قانون شهرداری  ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت  با آن ها  قابل شکایت در دیوان عدالت اداری می باشد. وبسایت دیوان عدالت اداری: divan-edalat.ir

مطالعه کنید
وکیل کمیسیون ماده 100 (مشاوره مستقیم با وکیل متخصص کمیسیون ماده 100)

مراحل دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین (تصویری)

شماره‌ تماس
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری چگونه می‌باشد؟
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری

نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری

 طبق ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری رسیدگی در شعب دیوان، مستلزم “تقدیم دادخواست” است. دادخواست  شکایت در دیوان عدالت اداری باید حاوی مشخصات شاکی، مشخصات طرف شکایت، موضوع شکایت وخواسته ، شرح شکایت ، مدارک و دلایل مورد استناد باشد. دادخواستی که به دیوان عدالت اداری تقدیم می گردد به عنوان یک سند قضایی دعوی را افتتاح می کند و بر همین اساس باید در تنظیم آن دقت و مراقبت کامل به عمل آید تا دعوا به خوبی مطرح و بیان شود .

نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری نیاز به تخصص در این زمینه و بررسی جامع و کامل مدارک ادعا دارد. اثبات ادعا و احراز استحقاق مدعی، بستگی تام به مدارک و دلایل ابرازی او و ارزش اعتبار آنها دارد و مستندات مدعی از جمله مهمترین وسایل کشف حقیقت و عمده ترین دلیل در احقاق حق محسوب می شود.  شاکی باید برای اثبات دعوی خود کلیه مدارک و دلایل مثبت دعوی را در دادخواست متذکر شود و به تمام آنها اعم از اینکه در اختیار او یا در نزد طرف شکایت و یا سایر واحد های دولتی باشد استناد نماید .

مطالعه کنید
راهنمای جامع استفاده و ثبت غیر حضوری شکایت در دیوان عدالت اداری با سامانه ساجد

 

یکی از نکات بسیار مهم که در نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری باید به آن توجه داشت ، چگونگی “نگارش دادخواست” است. برابر ماده 33 قانون دیوان عدالت اداری موضوع شکایت و خواسته باید صریح و منجز باشد. درئصورت وجود ابهام  به تشخیص شعبه ، مراتب طی اخطاریه ای به شاکی اعلام می گردد و شاکی مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه،  نسبت به رفع ابهام اقدام کند. در غیر اینصورت، شعبه نسبت به قسمت مبهم قرار ابطال دادخواست صادر می نماید؛  بنابراین دادخواست باید به گونه ای نگارش شود که فاقد هرگونه ابهام باشد. البته که نگارش دادخواست حقوقی  نیزبه مهارت نیاز دارد لذا جهت نگارش دادخواست برای شکایت از طریق دیوان عدالت اداری حتما به وکیل پایه یک دادگستری متخصص در این حیطه مراجعه نماید.

همانطور که در پاراگراف نخست بیان گردید دادخواست  تقدیم جهت شکایت در دیوان عدالت اداری باید حاوی تمام موارد قانونی لازم باشد در غیر اینصورت، طبق مواد 27 و 28 قانون دیوان عدالت اداری “چنانچه دادخواست فاقد موارد قانونی لازم باشد  به موجب قرار مدیر دفتر شعبه، رد می‌شود.”

لازم به ذکر است ،اگر دادخواست تقدیمی رد شود ثبت مجدد شکایت بلا مانع می باشد ولی چنانچه طرح دعوی مجدد مستلزم رعایت زمان مشخص باشد از همان زمان اطلاع محاسبه می شود در این صورت ممکن است کوچکترین اشتباه در ثبت دادخواست سبب شود مهلت قانونی آن منقضی گردد. لذا پیشنهاد می شود برای  اطلاع  بیشتر و آگاهی کامل در چگونگی نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری و نگارش  دادخواست آن به وکیل دیوان عدالت مجرب مراجعه نمایید.

مطالعه کنید
ماده ۷۵ دیوان عدالت اداری

اگر به دنبال وکیل مجرب برای طرح شکایت به دیوان عدالت اداری می‌باشید، می‌توانید با وکیل تلفنی در گروه حقوقی دادارمنش در این زمینه ارتباط برقرار کرده و درخواست مشاوره داشته باشید.

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

همچنین گروه حقوقی دادارمنش در تهران برای آسان شدن کار شما در زمینه‌های حقوقی، مشاوره حقوقی خود را بصورت آنلاین و تخصصی ارائه می‌کند. شما این امکان را دارید از وکیل آنلاین گروه حقوقی دادارمنش مشاوره حقوقی دریافت کنید و با کمک آن‌ها تمام مشکلات خود را در زمینه دعاوی دیوان عدالت حل و فصل کنید.

5/5 - (22 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید