گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
همه چیز درباره مهریه

مهریه یکی از حقوق مالی زوجه می باشد به موجب قانون ایران به مجرد عقد نکاح زن مالک مهریه می‌گردد و می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند. در خصوص نحوه مطالبه مهریه به موجب بخشنامه جدید مهریه دو راهکار قانونی تببین شده است که لازم و ملزوم یکدیگر می‌باشند، به عبارت دیگر در توالی هم قراردارند.

 قبل از تصویب “بخشنامه جدید مهریه” مطالبه مهریه از شوهر مستقیما از طریق دادگاه صورت می گرفت هرچند قبل از تصویب بخشنامه جدید مهریه زن می توانست ازطریق اجرای ثبت نیزاقدام نماید واموال شوهرخویش را درراستای اخذ مهریه توقیف نماید، انتخاب هر یک ازاین دوروش (مراجعه به دادگاه یا اجرای ثبت) موازی یگدیدگر بوده و زن جهت مطالبه مهریه خود درانتخاب هر یک ازاین مراجع آزادی عمل داشت ولی با تصویب بخشنامه جدید مهریه، مراجعه به اجرای ثبت جهت مطالبه مهریه اجباری گردید.

 لذا برای مطالبه مهریه زن می بایست بدوا ازطریق اجرای ثبت اقدام نماید سپس با انصراف یا مختومه نمودن پرونده دراجرای ثبت و با اخذ گواهی مربوطه ازآن به دادگاه صالح مراجعه نماید. در این محتوا با کمک وکیل مهریه گروه حقوقی دادارمنش، به بررسی صفر تا صد راهکارهای عملی و کاربردی “چگونگی مطالبه مهریه” می پردازیم. همچنین “روش های مطالبه مهریه” و “رفع توقیف اموال از اموال مرد، اعسار و تقسیط مهریه” را به نحو اجمال و اختصار بیان خواهیم نمود.

 

معرفی انواع مهریه

مهریه برای عقد نکاح خواه موقت و خواه دائم الزامی است. در عقد موقت میزان مهریه می بایست در زمان عقد معین و مشخص باشد و اگر مهریه تعیین نگردد عقد باطل است. اما در نکاح دائم تعیین مهریه ممکن است در زمان عقد یا پس از آن صورت گیرد. 

با این حال، چنانچه در نکاح شرط شده باشد که زن هیچگنه مهریه نداشته باشد، این شرط به جهت مخالفت با قانون و قاعده امری استحقاق زوجه به مهریه، نامشروع و باطل است به عبارت دیگر مهریه از آثار قانونی ازدواج است و توافق طرفین تنها در میزان و چگونگی آن است.

مهرالمسمی

 به مالی که ضمن عقد نکاح به طور مشخص و معین به عنوان مهریه تعیین می گردد مهرالمسمی می گویند.

مطالعه کنید
بررسی تفاوت نحله و اجرت المثل در حقوق ایران

مهرالمثل

اگر در نکاح دائم مهریه ذکر نشده باشد یا عدم مهر شرط شده باشد طرفین می توانند بعد از عقد مهریه را به تراضی معین کنند و اگر قبل از تراضی بر مهریه معین بین زوجین نزدیکی واقع گردد زوجه مستحق “مهرالمثل” خواهد بود.به عبارت دیگر زمانی به زوجه مهرالمثل تعلق می گیرد که در عقد نکاح مهریه تعیین نشود و قبل ازتعیین مهریه بین زوجین رابطه زناشویی واقع گردد در این صورت مهرالمثل با توجه به حال زن ازحیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اقران واقارب و همچنین معمول محل  وغیره در نظر گرفته می شود.

مهرالمتعه

 هرگاه مهریه در عقد نکاح ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و قبل از تعیین مهریه، زن خود را طلاق بدهد زن مستحق “مهرالمتعه” است و اگر بعد از نزدیکی طلاق بدهد زن مستحق مهرالمثل خواهد بود. برای تعیین “مهرالمتعه” حال مرد از حیث غنا و فقر در نظر گرفته می شود.

مهرالسنه

مهریه دختر پیامبر(ص) حضرت فاطمه (س) را “مهرالسنه” است که مقدارآن پانصد درهم نقره معادل دویست و شصت و دو مثقال ونیم پول نقره مسکوک به مثقال است.

مهریه عندالمطالبه

در مهریه عندالامطالبه پرداخت مهریه زوجه مشروط به تمکن مالی زوج نیست و اوباید هرزمان که زوجه مهریه را مطالبه کند مهریه زوجه را تماما پرداخت نماید در صورتی که زوج توانایی مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد می تواند اعسار بدهد ولی می بایست عدم تمکن مالی خود را در دادگاه اثبات نماید زیرا اصل بر تمکن مالی زوج می باشد.تشخیص اعسارزوج از پرداخت مهریه و تقسیط آن با دادگاه است.

مهریه عندالاستطاعه

در مهریه عندالاستطاعه، مطالبه مهریه مشروط به تمکن مالی زوج برای پرداخت مهریه می باشد. در مهریه عندالاستطاعه نیززوجه می تواند مهریه را مطالبه نماید ولی چنانچه زوج مدعی عدم تمکن مالی برای پرداخت مهریه باشد این زن است که باید خلاف آنرا یعنی ملائت مالی  زوج را اثبات نماید و باراثبات دعوی بر دوش  زوجه می باشد.

مطالبه مهریه

براساس قانون مهریه، هرچیزی که مالیت داشته و قابل تملک باشد را می تواند به عنوان مهریه در نظرگرفت این امر در ماده 1078 قانون مدنی به صراحت بیان شده است بنابراین علاوه برتعیین سکه به عنوان مهریه، که عرفا رایج می باشد می توان ضمن عقد نکاح هرمالی را به عنوان مهریه تعیین نمود. به محض وقوع عقد نکاح، زن مالک مهریه می شود و می تواند آن را مطالبه نماید این موضوع نیز به ماده 1082 قانون مدنی بیان گردیده است. بنابراین مطالبه مهریه از شوهر فقط در زمان جدایی و طلاق مطرح نیست بلکه هر زمان که زن بخواهد می تواند مهریه خود را از شوهرمطالبه نماید. در این خصوص شما می‌توانید از طریق شماره وکیل در گروه حقوقی دادارمنش که در زیر آمده است ، سوالات خود را  بپرسید.

شماره‌های تماس

حق حبس زن در مقابل مطالبه مهریه

بر اساس ماده 1085 قانون مدنی زن می‌تواند تا مهریه به او پرداخت نشده است از انجام وظایف زناشویی امتناع نماید. زن به مجرد عقد نکاح، مالک مهریه می‌گردد و می‌تواند بلافاصله بعد از عقد مهریه خود را مطالبه کند، در این راستا قانون مهریه برای زن حق حبس در نظرگرفته است به موجب این حق زن می تواند از تمکین خاص (رابطه زناشویی) امتناع نموده تا مهریه به او پرداخت گردد.

مطالعه کنید
سوالات قاضی در دادگاه اجرت المثل

 در اجرای حق حبس جهت مطالبه مهریه دو نکته وجود دارد:

  1. چناچه زن تمکین کند حق حبس او از بین می روند و دیگر نمی تواند جهت مطالبه مهریه به حق حبس استناد نماید به عبارت دیگر، با اولین تمکین حق حبس زن برای مطالبه مهریه ازبین می رود مطابق ماده 1086قانون مدنی اگرزن قبل ازاخذ مهریه به اختیارخود به ایفای وظایفی که درمقابل شوهردارد اقدام نماید، حق حبس وی از بین می رود.
  2. استفاده ازحق حبس جهت مطالبه مهریه مسقط نفقه نخواهد بود. مرد موظف به پرداخت نفقه به زن می باشد زن نیز موظف به تمکین با مرد می باشد.تمکین و نفقه درمقابل یکدیگرقراردارند وعدم تمکین مسقط نفقه است.تنها استثنایی که دراین زمینه وجود دارد استفاده از حق حبس برای مهریه می باشد زن در عین حال می تواند تمکین نکند تا مهریه به وی پرداخت گردد همچنین درزمان استفاده ازحق حبس نیزشوهرمی بایست نفقه وی را تماما پرداخت نماید.

اثرطلاق پیش ازرابطه زناشویی درمهریه 

هرگاه شوهرقبل ازنزدیکی زن خود را طلاق بدهد زن مستحق نصف مهریه خواهد بود. بنابراین اگرزوجین بعد ازعقد نکاح و قبل ازرابطه زناشویی طلاق بگیرند زن می تواند نصف مهریه را مطالبه نماید به عبارت دیگر، وقوع طلاق قبل ازنزدیکی شرط انحلال مالکیت نیمی از مهریه برای زن است این امردرماده 1092 قانوون مدنی به صراحت بیان گردیده است.

چگونگی مطالبه مهریه

مطابق قانون مهریه و بخشنامه جدید مهریه مطالبه مهریه به دو روش و به ترتیب انجام می شود:

  1. مطالبه مهریه از طریق اجراییات ثبت
  2. مطالبه مهریه از طریق دادگاه

 دروهله اول برای مطالبه مهریه می بایست از طریق دفترخانه ثبت ازدواج اقدام نمود. صدوراجراییه اولین گام برای مطالبه مهریه است. بعد ازصدوراجراییه، مرد می بایست ظرف مهلت ده روز مهریه را پرداخت نماید و چنانچه ظرف مهلت مقرربرای پرداخت مهریه اقدامی صورت نگیرد اموال مرد ازطریق اجرای ثبت توقیف خواهد شد. بنابراین دومین گام برای مطالبه مهریه، تشکیل پرونده اجرایی در اجراییات ثبت، درخواست استعلام و توقیف اموال منقول وغیرمنقول مرد است. مسدود نمودن کلیه حساب های بانکی زوج، توقیف اموال منقول وغیرمنقول زوج وهمچنین ممنوع الخروج نمودن زوج درراستای اخذ مهریه در اجراییات ثبت امکانپذیراست. چنانچه اقدامی برای رفع توقیف اموال مرد انجام نشود،پس ازانجام مراحل کارشناسی ومزایده و…در نهایت ازمحل فروش اموال مرد مهریه پرداخت خواهد شد.

در حال حاضربراساس بخشنامه جدید مهریه مطالبه مهریه ازطریق اجراییات ثبت انجام می شود که نیازبه پیگیری مستمروآگاهی با اصول و رویه حاکم بر اجراییات ثبت داردلازم به توضیح است پاره ای ازاقدامات این مرحله می بایست ازطریق دفاتر پیشخوان مهریه انجام گردد .دربخشنامه جدید مهریه همچنین برای مراجعه حضوری به اجراییات ثبت وملاقات با داورزپرونده مراجعه به سایت th.ssaa.ir  ثبت نام و اخذ نوبت الکترونیک الزامی می باشد.

 شلوغی و حجم بسیار بالای پروندها دراجراییات ثبت از یک طرف و عدم آگاهی و مهارت اشخاصی که به تنهایی اقدام می نمایند از طرف دیگر،سبب شده است شاهد مواردی باشیم که پرونده با مشکلات وچالش هایی روبروشده وحتی با گذشت چندین سال به نتیجه مطلوب نرسیده است لذا پیشنهاد می شود حتما ازحضور وکیل مهریه مجرب در گروه حقوقی دادارمنش در مطالبه مهریه ،کمک بگیرید تا پروسه اخذ مهریه شما در کوتاهترین زمان ممکن به سرانجام برسد.

درمرحله اجرای ثبت، چنانچه دراستعلامات اخذ شده ازبانک مرکزی، راهور،سازمان ثبت اسناد واملاک کل کشوراموالی ازمرد شناسایی شود با درخواست توقیف، اموال فوق توقیف می گردد. حال اگردراین مرحله اموالی شناسایی نشد با درخواست زوجه پرونده اجرایی مختومه شده وگواهی مربوطه از آن مرجع صادرمی شود در این مرحله زوجه برای مطالبه مهریه می تواند با مراجعه به دادگاه نسبت به ادامه عملیات اجرایی و صدوربرگه جلب زوج اقدام نماید.

رفع توقیف اموال مرد در اجراییات ثبت

رفع توقیف اموال مرد در اجراییات ثبت

اگر اموال زوج در راستای عملیات اجرایی برای وصول مهریه از طریق اجراییات ثبت توقیف گردد چگونه می‌توان نسبت به رفع توقیف اموال مرد اقدام نمود؟

مطالعه کنید
توقیف اموال شوهر برای مهریه، راه‌حل، روش‌ها و نکات مهم

 اصل بر آن است که اجرای ثبت اختیار توقیف تمامی اموال زوج برای وصول مهریه را دارد مگر اینکه به موجب قانون، آن مال از توقیف استثناء شده باشد و به طور خلاصه مستثنیات دین به معنای اموالی از مدیون است که قابلیت توقیف و فروش اجباری را ندارد و در مواجهه با مال مشمول مستثنیات دین، عملیات اجرایی نسبت به مال با مانع روبه رو می شود و امکان اجرا وجود ندارد. بنابراین رفع توقیف از اموال مدیون ممکن نیست مگر در صورتی که مال توقیف شده جزء مستثنیات دین محسوب گردد. مستنیات دین در قوانین مختلف مانند قانون اجرای احکام محکومیت های مالی مصوب 1356 و مصوب 1394 و قانون آیین دادرسی مدنی آمده است.

موارد مستثنیات دین مطابق ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به شرح ذیل است:

  1. منزل مسکونی که عرفاً درشاٌن محکوم علیه باشد.
  2. اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  3. کتب و ابزارعلمی برای اهل علم
  4. وسایل وابزار کسبه، پیشه وران، کشاورزان وسایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها وو افراد تحت تکفلشان لازم است.
  5. تلفن مور نیاز مدیون
  6. مبلغی که به عنوان ودیعه برای قرارداد اجاره به موجر پرداخت می شود مشروط براینکه پرداخت اجاره بهای ماهیانه بدون آن موجب عسروحرج گردد ومود اجاره نیز بالاترازشاٌن محکوم علیه نباشد.

لذا با توجه به ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 اموالی از زوج را که مستثنیات دین محسوب می‌شود برای وصول مهریه نمی‌توان توقیف نمود البته لازم به توضیح است که در وهله اول اموال فوق توقیف می شود ولی زوج می تواند برای رفع توقیف آن با دلایل و مستندات قوی اعلام نماید اموالی که در راستای عملیات اجرایی برای وصول مهریه توقیف گردیده است مسثتنیات دین می باشدو رفع توقیف اموال مرد را بخواهد. درصورت توقیف مال واعتراض زوج دایر براینکه مال توقیفی مشمول مستثنیات دین است، مراتب به زوجه ابلاغ می شود تا چنانچه پاسخی دارد ظرف مدت معین اعلام کند با وصول پاسخ و انقضای مدت پروند جهت رسیدگی به دادگاه ارسال می گردد. در مقاله توقیف اموال شوهر برای مهریه، بصورت جامع موضوع توقیف اموال مرد  تشریح شده است؛ پیشنهاد می‌شود آن مطلب را نیز مطالعه بفرمایید.

اگر به دنبال وکیل آنلاین برای امور حقوقی خود در زمینه مهریه می‌باشید، می‌توانید با وکلای دادگستری در گروه حقوقی دادارمنش در این زمینه ارتباط برقرار کرده و درخواست مشاوره حقوقی داشته باشید. 

اعسار ازپرداخت مهریه در مرحله اجرای ثبت 

آیا مرد می تواند با صدور اجراییه و درمرحله اجرای ثبت، دادخواست اعسار ثبت نماید؟

مطالعه کنید
حق طلاق بهتر است یا مهریه؟

رسیدگی به اعسار در این مرحله در صلاحیت اجرای ثبت است یا دادگاه؟

تبصره 3 ماده 113 قانون ششم توسعه بیان می دارد:چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، می تواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضایی صالح تقدیم کند.بنابراین دعوی اعسارازمهریه ای که نسبت به آن اجراییه ثبتی صادر گردیده دردادگاه قابل طرح است.

آیا با صدور حکم اعسار مهریه، ممنوع الخروجی زوج لغو می گردد؟

زوجه جهت دریافت مهریه خود از طرق اجرای ثبت اقدم نموده است وزوج را ازطریق اداره ثبت ممنوع الخروج کرده است. زوج به دادگاه مراجعه ونسبت به اجراییه اداره ثبت تقاضای اعسارمی دهد دادگاه نیز ضمن قبول اعسار زوج، مهریه زوجه را تقسیط کرده است اما همچنان زوج ممنوع الخروج می باشد آیا زوج می تواند با صدور حکم اعسار درخواست لغو ممنوع الخروجی را از دادگاه بخواهد؟ آیا دادگاه می تواند دستور ممنوع الخروجی صادره از اداره ثبت را لغو کند؟ 

مستفاد ازماده 23 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 و تبصره 3 ماده 113 قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران  مصوب 1395، صدور حکم اعسار راجع به متعهد اسناد رسمی لازم الاجرا، از موجبات حذف نام وی از سامانه سجل محکومیت های مای موضوع بند پ ماده 116 قانون اخیرالذکراست واین مقررات صراحتی بر رفع ممنوع الخروجی متعهد سند رسمی لازم الاجرا با صدور حکم اعسار به تقسیط ندارند، لذا صدور حکم اعسار به تقسیط از موجبات لغو ممنوع الخروجی متعهد نیست.

 چگونگی محاسبه مهریه

امروزه غالبا آنچه به عنوان مهریه با تراضی طرفین درسند نکاحیه درج می گردد مقداری سکه ویا وجه رایج می باشد. و اگر مهریه تعیینی سکه طلا باشد ملاک قیمت سکه درزمان پرداخت است نه قیمت سکه درزمان اقدام زوجه برای وصول مهریه یا صدور اجراییه. لذا زوج هرزمان بخواهد مهریه را پرداخت نماید باید به نرخ روزسکه بدهد.اگر مهریه وجه رایج باشد مطابق قانون مهریه متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم برمتوسط شاخص بها درسال وقوع عقد، ضربدرمهریه مندرج درعقدنامه خواهد شد.

 

مهریه بعد از وفت شوهر

اگر شوهر اموالی از خود به جای گذاشته باشد بدهی های متوفی ازجمله مهریه نیزازاموال برجای مانده پرداخت خواهد شد.مطابق ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 مصوب 13/02/1377 در مواردی که مهریه زوجه باید ازترکه متوفی پرداخت شود تاریخ فوت مبنای محاسبه مهریه خواهد بود.

مهریه بعد از فوت زن 

مهریه از حقوق مالی است که به ورثه منتقل می شود، درصورت تعیین مهریه و فوت زوجه، مهریه به وراث اومنتقل می شود و وراث زن می توانند آنرا از مرد مطالبه نمایند.

مطالعه کنید
در طلاق توافقی چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟
آیا هدایای زوج به زوجه از میزان مهریه قابل کسراست؟

مطابق عرف معمول و قاعده کلی، هدایای زوج به زوجه عنوان هبه(بخشش) را دارد که بعد از قبض درزمره دارایی زوجه قرارمی گیرد.بالحاظ مقررات ماده 803 قانون مدنی، در صورت بقای هدایا،زوج می تواند ازهبه رجوع کند. با این حال چنانچه زوج با قصد رجوع از هبه اعلام اراده بر کسر آن ازمهریه را کند بلامانع می باشد.اگردرعرف محل این هدایا بابت مهریه باشد قابل کسراز مهریه است، درغیر اینصورت احراز قصد زوج ضروری می باشد. در صورتی که تودیع هدایا به قصد مهریه باشد قابل کسرازمهریه است در غیر اینصورت قابل کسرازمهریه نیست و اثبات این قصد که هدایا بابت مهریه بوده بر عهده زوج (مدعی )است.

آیا با گذشت چند سال ازمختومه کردن پرونده مهریه در اجراییات ثبت مجددا می توان از طریق اجرای ثبت پرونده را پیگیری نمود؟

با توجه به اینکه پرونده های اجرای ثبت با گذشت چندین سال امحاء می شوند بنابراین این احتمال وجود دارد که پرونده در صورتی  که در سامانه و به صورت سیستمی بایگانی نشده باشد موجود نباشد دراین موارد غالبا یک ارفاق مطابق بخشنامه مهریه و بخشنامه اجراییات ثبت در نظر گرفته شده است که نسبت به باقیمانده طلب مجددا اجراییه صادر می گردد وعملیات اجرایی تعقیب می شود. البته به طورکلی، در صورتی که پرونده در اجرای ثبت مختومه گردد دیگرامکان تعقیب عملیات اجرایی از طریق اجراییات ممکن نیست بلکه با گواهی مربوطه می بایست به دادگاه مراجعه نمود. 

آیا ابطال اجراییه در مطالبه مهریه ممکن است؟

درموارد بسیاری شاهد تقاضای ابطال اجراییه وتوقف عملیات اجرایی دایره اجرای ثبت هستیم. انتقال یا صلح اموال زوج به اشخاص ثالث، معاملات صوری برای فراراز پرداخت، صدور دو اجراییه، دریافت مهریه و اقدام مجدد از طریق اجرای ثبت برای دریافت مجدد آن و…… از جمله مواردی هستند که تقاضای ابطال اجراییه و توقیف عملیات اجرایی  مطرح می گردد رسیدگی به این تقاضا در صلاحیت دادگاه است البته با صدور دستور موقت، غالبا از ادامه عملیات اجرایی جلوگیری می شود.

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای پایه یک دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده و طلاق آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل یا اعطای وکالت به وکیل مهریه با ما تماس حاصل فرمایید.

       چنانچه قصد دریافت مشاوره از وکلای مهریه یا اعطای وکالت به وکیل مهریه را دارید با ما تماس حاصل فرمایید.

5/5 - (22 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

2 پاسخ

  1. سلام همسرم تنها واحد آپارتمان 250 متری بنده را بخاطر مهریه توقیف کردند و مزایده گذاشتند.من همین یک خانه را دارم آیا مستثنیات دین است ؟

    1. با سلام منزل مسکونی درحد نیاز و شان محکوم علیه مستسنیات دین محسوب میگردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید