گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
مهریه عندالمطالبه

اغلب دو اصطلاح مهریه عندالمطالبه  و عندالاستطاعه هنگام تعیین مهریه زوجه به کار می رود. این دو نوع مهریه متفاوتند و درج هرکدام از آنها در سند ازدواج آثار متفاوتی دارد. گاهاً دیده یا شنیده ایم مردانی به دلیل عدم پرداخت مهریه زندانی می شوند. این واقعیت از تفاوت بین مهریه عندالاستطاعه و عندالمطالبه ناشی می گردد. از همین رو آگاهی یافتن نسبت به این دو نوع مهریه موضوع مهمی می باشد که قصد داریم، در این نوشتار به بررسی آن بپردازیم. جهت آگاهی یافتن از انواع مهریه و شیوه  مطالبه مهریه،  با یک نفر وکیل مهریه مشاوره حقوقی داشته باشید.

مهریه یکی از حقوق مالی مهم زنان در شرع اسلام و قانون ایران است. مهریه یا صداق مالی است که در ضمن قرارداد ازدواج، شوهر مکلف به پرداخت آن به زوجه می شود. باید در نظر داشت که تعیین مهریه در ازدواج موقت از نظر قانونی الزامی است. قانونگذار در مواد 1087 تا 1101 قانون مدنی مقررات مربوط به تعیین مهریه و نحوه پرداخت آن را بیان کرده است. مهریه به سه نوع مهر المسمی، مهر المثل و مهر المتعه تقسیم می شود. مطابق با آخرین اصلاحات و تغییرات قانونی زوجین می توانند تا در خصوص چگونگی پرداخت مهریه با یکدیگر توافق کنند.  بهتر است برای اطلاع از آخرین قوانین و مقررات با وکلای متخصص مشاوره حقوقی تلفنی داشته باشید.

مطالعه کنید
مراحل طلاق توافقی بدون وکیل

مهریه عندالمطالبه چیست؟

اگر مهریه زوجه به صورت عندالمطالبه تعیین شود، هر زمان که زوجه مطالبه کند شوهر مکلف به پرداخت مهریه به زوجه می باشد. این در حالی است که ممکن است در ضمن عقد نکاح مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شده باشد. در این صورت زوجه تنها در صورتی می تواند مهریه را مطالبه کند که شوهر استطاعت و توان مالی برای پرداخت مهریه را داشته باشد. در قانون مدنی برای زوجه نسبت به مهریه عندالمطالبه حق حبس پیش بینی شده است. یعنی زوجه می تواند تا زمانی که شوهر مهریه را به او پرداخت نکرده است از برقراری ارتباط زناشویی با وی خودداری کند.

به دلایل بالا دریافت مهریه زمانی که توسط مطالبه کننده انجام شود ساده‌تر بوده و زن می‌تواند با مراجعه به مراجع قانونی مهریه خود را از زوج دریافت نماید. علاوه بر این برای مطالبه مهریه شما می توانید به شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده نیز مراجعه نمایید. چنانچه زوج از پرداخت مهریه خودداری کند زوجه می تواند از مقامات قانونی بازداشت شوهر را تقاضا کند.

با توجه به آنچه گذشت، دریافت مهریه به وسیله طرح دادخواست می‌تواند آسان‌تر باشد. در مواقعی که زن توانایی مالی نداشته باشد می تواند به مراجع صلاحیت دار مراجعه کرده و دادخواست مهریه را ثبت کند. همچنین در خصوص تعیین مهریه و نحوه پرداخت آن ممکن است شرط داوری تعیین شود. علاوه بر این زوجه می تواند به شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده مراجعه کند. در صورتی که شوهر از پرداخت مهریه خودداری کند ممکن است به درخواست زوجه راهی زندان شود.

مطالعه کنید
مشاوره حقوقی مهریه
شماره تماس

تفاوت‌های مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه

مهریه نشانه صداقت و صمیمیت زوج نسبت به زوجه می باشد. پرداخت صداق یا مهریه سنتی پسندیده می باشد كه پیامبر اكرم (ص) نیز آن را انجام می داده است. اگر مهریه عندالمطالبه باشد به محض انعقاد عقد نکاح، زن مالک آن می شود. بنابراین می تواند آن را از شوهر مطالبه کند. همچنین ممکن است مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شود. در این صورت می بایست به عنوان یک شرط ضمن عقد بر سر آن توافق شده و در واقع باید زوجه به عندالاستطاعه بودن مهریه رضایت دهد.

همانطور که اشاره شد در صورتی که مهریه عندالاستطاعه باشد، شوهر تنها هنگامی مکلف به پرداخت آن به زوجه می باشد که توانایی مالی برای انجام این کار را داشته باشد. برای مثال ممکن است در قباله ازدواج اینگونه ذکر شده باشد که: مهریه سه دانگ منزل مسکونی به صورت عندالاستطاعه. در این صورت تا هنگامی که شوهر توانایی خرید یا ساخت منزل مسکونی را نداشته باشد، زوجه نمی تواند سه دانگ منزل مسکونی که مهریه اش قرار گرفته را از شوهر مطالبه کند.

مهریه عندالاستطاعه بهتر است یا عندالمطالبه

در ابتدا باید گفت این موضوع با توجه به شرایط زندگی زوجین، توافق طرفین و … متفاوت است. مهریه عندالاستطاعه معمولاً به دلیل احترام به شرایط مالی سخت آقایان انتخاب می شود. مطابق با قوانین جدید، زوجین می توانند قسمتی از مهریه را به صورت عندالمطالبه تعیین کنند و قسمت دیگر آن را به صورت عندالاستطاعه انتخاب نمایند.

مطالعه کنید
عواقب اجرا گذاشتن مهریه
مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری، با ما تماس حاصل فرمایید.

5/5 - (23 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید