گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
مهریه زن بعد از فوت شوهر

همانطور که میدانید بعد از پیمان عقد، مهریه تمام و کمال برای زن است و هر زمان بخواهد میتواند برای دریافت آن درخواست کند. حتی بعد از فوت مرد نیز زن مالک مهریه میباشد و پس از مرگ شوهر از ارثیه او به زن پرداخت میشود. همچنین پس از مرگ مرد، زن میتواند درخواست مبلغ مهریه را به وارثین مرد ابلاغ کند.

در قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران، پس از عقد، زوجه مالک مهریه است و هر زمان که بخواهد میتواند مهریه را از سمت زوج درخواست کند. اما معمولا مهریه پس از عقد رد و بدل نمیشود و عرفا زوجین هنگام طلاق تکلیف مهریه را مشخص میکنند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با وکیل خانواده نیز مشورت کنید.

در ادامه این متن می خواهیم درباره قوانین وصول مهریه زن بعد از فوت شوهر صحبت کنیم. چرا که ممکن است قبل از تعیین تکلیف پرداخت مهریه مرد فوت کند. از آنجایی که مهریه به نوعی دین بر گردن فرد حساب میشود، حتی پس از مرگ باید پرداخت شود.

تعریف مهریه زن

در قوانین مدنی مهمترین حقوق مالی که ضمن عقد به زن تعلق میگیرد، مهریه است. بر اساس ماده 1082 در قوانین مدنی، بعد از عقد، زن مالک مهریه میباشد. از همین رو هر زمان بخواهد هرگونه تصرفی را میتواند در حق خودش داشته باشد. زن میتواند مهریه را درخواست کند، آن را ببخشد یا بخشی از آن را دریافت و مابقی را گذشت کند.

یکی دیگر از الزام های مهریه در عقد های موقت است. در عقد موقت مهریه حتما باید مشخص معین و پرداخت شود تا عقد صحیح باشد. در حالی که در عقد های دائم تعیین مقدار دقیق مهریه زن واجب نیست.

در نتیجه مهریه زن بعد از فوت شوهر تحت هر شرایطی باید پرداخت شود. دعواهایی از قبیل روابط نامشروع، عدم تمکین و… باعث عدم پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر نخواهد شد.

نحوه دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر

فهرست محتوا

مطالعه کنید
اگر مستاجر خانه را تخلیه نکند، چه باید کرد؟

همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، مهریه زن بعد از عقد کاملا تحت اختیار او میباشد. در هر زمانی بعد از عقد میتواند آن را درخواست کند و شوهر موظف به پرداخت این بدهی حتی پس از مرگ است. مهریه زن بعد از فوت شوهر مانند دیگر بدهی های مرد، از منابع به جای مانده از او به زن پرداخت خواهد شد.

مهریه دختران باکره در هنگام طلاق نصف مقداری که ضمن عقد نوشته شده است پرداخت خواهد شد. در حالی که مهریه زن بعد از فوت شوهر قبل از نزدیکی همچنان باید به صورت کامل به او پرداخت شود. باکره بودن دختر تاثیری در مقدار پرداختی مهریه زن بعد از فوت شوهر نخواهد گذاشت.

با توجه به ماده 226 قانون حسبی، وارثین فرد فوت شده ملزم به پرداخت چیزی بیشتر از ترکه نخواهند بود. به این معنی که اگر اموال و ترکه ای که فرد فوت شده به جای گذاشته کفاف مهریه و دیگر بدهی های فرد را ندهند، وراث موظف پرداخت بدهی ها نیستند.

البته باید به این نکته اشاره کنیم که اگر وراث بخواهند از اموال خود دین یا مهریه زن بعد از فوت شوهر را بپردازند، مانعی وجود ندارد و میتوانند این کار را انجام دهند. به صورت کلی به دلیل پیچیدگی این گونه پرونده ها میتوانید برای دریافت اطلاعات درباره قانون جدید مهریه و جلوگیری از ضرر و زیان های جبران ناپذیر با وکیل تلفنی مشورت کنید.

مطالعه کنید
در طلاق توافقی چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد؟

مراحل دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین (تصویری)

شماره تماس

روش های دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر

بعد از فوت شوهر شما میتوانید با مراجعه به یک وکیل مهریه در تهران و مشاوره حقوقی، از نحوه دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر مطلع شوید. روش های مختلفی برای تنظیم دادخواست وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:

اجرای ثبت در دفاتر اسناد رسمی 

اولین گام برای وصول مهریه اجرای ثبت است. از آنجایی که سند ازدواج یک سند رسمی می باشد، باید در دفاتر اسناد رسمی معتبر ثبت شده و از طریق این دفاتر مطالبه شود. پس از ثبت، ابلاغیه ای برای وراث با موضوع پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر ارسال میشود.

برای درخواست مهریه از طریق ثبت اسناد رسمی شما می بایست یک بیستم از مبلغ مهریه را به دفتردار پرداخت کنید.

ابتدا زوجه باید با در دست داشتن سند رسمی ازدواج به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی محل عقد مراجعه کند و درخواست ثبت پرداخت مهریه را به ورثه ابلاغ کند. سردفتردار با توجه به مبلغ مهریه کار را شروع خواهد کرد. نامه های ابلاغیه توسط پست پیشتاز به ورثه ارسال خواهد شد. ورثه موظف هستند که مهریه زن بعد از فوت شوهر را ظرف 10 روز پرداخت کنند. اگر این پرداخت صورت نگیرد زوجه میتواند درخواست توقیف ترکه و تامین مهریه از طریق توقیف اموال را بدهد. اگر اموال فرد فوت شده کفاف پرداخت بدهی را نداشته باشد یا شخص فوت شده مالی برای توقیف نداشته باشد، زوجه میتواند از مراجع قانونی و دادگاه اقدام کند.

در هر صورت توصیه میشود برای دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر با یک وکیل مهریه ماهر مشورت کنید.

درخواست از طریق دادگاه

اگر زن نتواند از طریق اجرای ثبت، مهریه خود را بعد از فوت شوهر دریافت کند، باید دادخواست خود را به دادگاه خانواده بدهد. انجام این کار در دادگاه خانواده مستلزم پرداخت سه و نیم درصد از کل مبلغ مهریه میباشد. همچنین بر اساس ماده 226 مهریه زن بعد از فوت شوهر جزو اولویت های اول پرداختی دیون متوفی است. به این معنی که اگر فرد فوت شده طلبکاران دیگری داشته باشد، پرداخت مهریه زن به آن بدهی ها ارجحیت دارد. 

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، وراث موظف به پرداخت دین فرد فوت شده از اموال خود نیستند. این بدهی ها از ترکه فرد پرداخت خواهد شد و اگر ترکه کافی نباشد، تمام اموال متوفی بین طلبکاران با توجه به اولویت آنها تقسیم خواهد شد.

حق تقدم در پرداخت به شکل زیر است:

  • بر اساس ماده 1206 قانون مدنی نفقه زن در اولویت اول است.
  • مهریه زن بعد از فوت شوهر تا سقف ده هزار ریال.

همچنین اگر یک طرف دعوا، ورثه مرد باشند، مهریه زن بعد از فوت شوهر باید از اموال به جای مانده از مرد پرداخت شود. زوجه نمیتواند مهریه را از ورثه مرد درخواست کند، مگر ورثه خودشان مایل به پرداخت باشند. طبق اطلاعاتی که پیشتر نیز به آنها اشاره کردیم اگر اموال به جای مانده از مرد کافی نباشند، تمامی اموال بین طلبکاران تقسیم خواهد شد.

نکته مهمی که در خصوص پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر باید به آن اشاره کنیم، جدا بودن این بدهی از ارث زن است. در واقع مهریه از ارثی که به زن میرسد جدا است و باید به صورت جداگانه پرداخت شود. بعد از فوت شوهر، زوجه میتواند هم برای دریافت ارث و هم برای دریافت مهریه درخواست خود را ابلاغ کند.

نفقه زن بعد از مرگ شوهر چطور پرداخت میشود؟

علاوه بر لزوم پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر، زوجه میتواند برای دریافت نفقه خود نیز اقدام کند. نفقه بعد از مرگ شوهر زمانی به زن تعلق میگیرد که زن 4 ماه و10 روز عده خود را حفظ کند. به این معنی که بعد از مرگ همسر تا مدت 4 ماه و 10 روز با مرد دیگری ازدواج نکند.

مدت زمانی که زن برای درخواست حق نفقه خود زمان دارد، در همان مدت عده خلاصه میشود. برای جلوگیری از مشکلات مالی بهتر است در طول مدت عده برای درخواست نفقه اقدام کنید. همچنین اگر در طول مدت زندگی، مرد با وجود تمکین نفقه زن را پرداخت نکرده باشد، بعد از فوت وی، زن میتواند درخواست نفقه را به دادگاه تسلیم کند.

در نهایت باید بگوییم که مشکلات این چنینی ممکن است برای هر فردی در هر مقطعی از زندگی بوجود بیاید. برای جلوگیری از ضرر و زیان های احتمالی بهتر است از طریق مشاوره حقوقی با وکیل های آنلاین مشورت کنید.

مشاوره حضوری

 

مطالعه کنید
طلاق از طرف مرد چقدر طول می کشد

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

مجموعه دادارمنش با بهره گیری از وکلای مجرب دادگستری در زمینه دادگاه خانواده میتواند شما را در مراحل مختلف پرونده راهنمایی کند. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت رسمی مجموعه با کارشناسان تلفنی یا آنلاین ما در ارتباط باشید. بعد از مشاوره حقوقی کارشناسان در اولین فرصت شما را با یک وکیل پایه یک دادگستری مجرب آشنا خواهند کرد. 

4.5/5 - (26 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید