گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
تخلیه ملک تجاری

طرح دعوای تخلیه ملک تجاری برای پایان دادن به تصرفات شخصی صورت می پذیرد که به صورت غیر قانونی، ملک تجاری را مورد تصرف و استیلای خویش درآورده است. خریداری که به موجب مبایعه نامه ملک تجاری را خریده، اما فروشنده ملک مذکور را تخلیه نکرده است، موجری که مدت اجاره نامه وی پایان یافته است و … می توانند به محاکم دادگستری مراجعه کرده و دعوای تخلیه ملک تجاری را اقامه نمایند.

رسیدگی به دعوای تخلیه ملک تجاری، در صلاحیت دادگاه عمومی و حقوقی می باشد که ملک تجاری در حوزه قضایی آن واقع گردیده است. بنابراین چنانچه موجر بخواهد دعوای تخلیه را در مورد ملکی اقامه نماید که در شهر اصفهان قرار دارد، می بایست دادخواست تخلیه را خطاب به دادگاه عمومی و حقوقی شهر شیراز تنظیم کند. در این نوشتار ضمن بررسی شرایط و مراحل طرح دعوای تخلیه ملک تجاری، مروری بر شیوه اجرای حکم تخلیه توسط ضابطین قضایی خواهیم داشت. توصیه می شود پیش از طرح این دعوی در محاکم دادگستری با یک وکیل دادگستری متخصص در امور ملکی مشاوره حقوقی داشته باشید. 

چه کسانی می توانند دعوای تخلیه ملک تجاری را اقامه نمایند؟

فهرست محتوا

یکی از موضوعات اساسی در تنظیم دادخواست های حقوقی از قبیل دادخواست تخلیه، سِمَت شخصی است که دادخواست از طرف او طرح می گردد. برای طرح دعوای تخلیه ملک تجاری اشخاص زیر ممکن است اقدام کرده و دادخواست را ثبت کنند:

  • مالک ملک؛ مالک ملک تجاری می تواند نسبت به دارایی خود هرگونه تصرفاتی انجام دهد. بنابراین چنانچه یک شخص به صورت عدوانی ملک تحت تصرف مالک را از تصرف او خارج کند، مطابق با ماده 308 قانون مدنی می توان به عنوان غاصب بر علیه او طرح دعوی نمود. البته ناگفته پیداست چنانچه به موجب عقد اجاره، رهن یا هر قرارداد قانونی دیگری مالک موقتاً از انجام تصرف در ملک تجاری ممنوع شده باشد، نمی تواند دعوای تخلیه را بر علیه متصرف مطرح نماید.
  • موجر ملک؛ بر مبنای قانون مدنی مستاجر نیز مانند مالک می تواند ملک را به اجاره بگذارد. در این صورت چنانچه مستاجر جدید بر خلاف قانون ملک را تخلیه نکند، موجر یا همان مستاجر سابق نیز می تواند دعوای تخلیه ملک تجاری را بر علیه مستاجر جدید مطرح سازد. 
  • وکیل دادگستری؛ مالک یا موجر ملک ممکن است خود دعوای تخلیه ملک تجاری را بر علیه متصرف غیر قانونی مطرح سازند. همچنین ممکن است به یک نفر وکیل دادگستری در امور ملکی صلاحیتدار، برای انجام این کار وکالت بدهند. 
مطالعه کنید
الزام به فک رهن

قیم یا ولی قانونی؛ چنانچه مالک یا موجر ملک تجاری زیر سن قانونی یا فاقد عقل معاش باشد، ولی قانونی یا قیم او می تواند به نمایندگی از وی نسبت به طرح دعوای تخلیه علیه او اقدام کند یا برای این کار وکیل تخلیه  بگیرد.

شماره تماس

تنظیم دادخواست 

در نظام دادرسی حقوقی، مالک یا کسی که می خواهد دعوای تخلیه یا سایر دعاوی حقوقی را اقامه نماید، به عنوان خواهان شناخته می شود. خواهان می بایست دادخواست حقوقی که برگه چاپی خاصی است را تنظیم کرده و از راه های قانونی به دادگاه عمومی و حقوقی تحویل دهد. شخصی که دعوای تخلیه بر علیه او مطرح می گردد، خوانده نام دارد. خوانده باید به صورت غیر قانونی، ملک تجاری را به تصرف خود درآورده یا به تصرفات خود به صورت غیر قانونی ادامه دهد. چنانچه ثابت شود خوانده اساساً متصرف ملک مورد دعوی نیست و مثلاً خواهان او را اشتباهی گرفته است، می تواند با وارد کردن ایراد عدم توجه دعوی به شخص خوانده، پرونده را به نفع خود پایان دهد.

همانطور که اشاره شد خواهان دعوای تخلیه ملک تجاری می بایست، دادخواست حقوقی را تنظیم کرده و به دادگاه ارسال نماید. دادخواست باید در بردارنده مشخصات خواهان اعم از نام و نام خانوادگی، نشانی محل اقامت، شماره تماس و … باشد. همین اطلاعات می بایست در مورد خوانده نیز قید شود. 

مطالعه کنید
سند نزدن فروشنده | اقدامات لازم در مواقعی که صاحب ملک نمیاد سند بزنه

دلایل و مدارکی که خواهان به استناد آنها خود را صاحب حق تخلیه ملک تجاری می باشد نیز می بایست در دادخواست ذکر شود. برای مثال می توان به قرارداد اجاره نامه، سند مالکیت ملک و … اشاره داشت. در قسمت شرح دادخواست، خواهان می بایست کلیه وقایع و رخدادهایی که به موجب آن ملک از تصرف وی خارج شده و دیگر به تصرف وی باز نگشته است را بیان نماید. همانطور که اشاره شد دادخواست می بایست از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی یا سامانه های مربوط به وکلای دادگستری، به دادگاه عمومی و حقوقی شهرستانی که ملک یا مال غیر منقول در حوزه قضایی آن قرار دارد ارسال شود.

تعیین وقت دادرسی، تبادل لوایح

پس از وصول دادخواست و ضمایم آن به دفتر دادگاه عمومی  و حقوقی، پرونده از نظر کامل بودن مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که دادخواست مطابق با مقررات قانونی تنظیم نشده باشد ممکن است قرار رد دعوی یا قرار نقص صادر شود. در صورت صدور قرار رفع نقص، خواهان می بایست ظرف مهلت ده روز دادخواست را تکمیل کند. پس از این که دادخواست و ضمایم آن تکمیل شد پرونده به نظر دادرس شعبه دادگاه می رسد. در صورت احراز کامل بودن دادخواست، دادرس دستور تعیین وقت رسیدگی را صادر می کند.

مطالعه کنید
وکیل سرقفلی

وقت رسیدگی توسط مدیر دفتر دادگاه تعیین شده و به طرفین و وکلای آنان ابلاغ می شود. پس از تشکیل جلسه رسیدگی، دادخواست مورد بررسی قرار می گیرد و ادعای خواهان بیان می شود. سپس چنانچه خوانده در جلسه حاضر باشد اظهارات و دفاعیات او شنیده می شود. دادگاه پس از بررسی محتویات پرونده و شنیدن اظهارات ایشان ختم رسیدگی را اعلام می کند. سپس دادگاه ظرف مهلت هفت روز نسبت به صدور رای مبادرت می نماید.

حکم تخلیه ملک تجاری و اجرای آن 

چنانچه ادعای خواهان اثبات شود، دادگاه ضمن صدور حکم تخلیه ملک تجاری، خوانده را به پرداخت خسارات دادرسی و خسارت اجرت المثل ایام تصرف محکوم می کند. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی محکوم علیه می تواند ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم، در دادگاه تجدید نظر استان نسبت به آن تجدید نظر خواهی کند. پس از صدور حکم محکومیت خوانده، دادگاه اجرائیه را صادر می کند. اجرای حکم با واحد اجرای احکام مدنی می باشد که مطابق با قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی انجام می شود. چنانچه محکوم علیه حکم را اجرا نکند، با دخالت ضابطین قضایی و مامورین کلانتری و در حضور نماینده دادستان حکم تخلیه اجرا می شود. به طور کلی توصیه می شود پیش از انجام هرگونه اقدام حقوقی در زمینه تخلیه ملک تجاری و طرح دادخواست، با یک نفر وکیل امور ملکی، مشاوره حقوقی داشته باشید. 

مطالعه کنید
دعوای الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد؟

 

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی ملکی آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل دادگستری، با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین برای مراجعه به دفتر وکالت گروه حقوقی دادارمنش، از طریق این لینک اقدام فرمایید.

5/5 - (23 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید