گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
طلاق خلع

طلاق خلع چیست؟ یکی از انواع طلاق، خُلع است که در آن زن از شوهر خود بیزاری دارد. زوجه برای اجرای این نوع طلاق به شوهر خود مالی را می پردازد. مالی که در طلاق خلع توسط زوجه به شوهر پرداخت می شود فدیه نام دارد. فدیه ممکن است مهریه زوجه باشد، همچنین ممکن است مقدار آن از  مهریه بیشتر یا کمتر باشد. طلاق خلع از جمله طلاق های بائن به شمار می رود. زن می تواند به فدیه که در حین طلاق خلع پرداخت کرده رجوع کند، در این صورت طلاق نیز از حالت بائن بودن خارج شده و برای شوهر حق رجوع به زوجه ایجاد می شود.

قانونگذار در قانون مدنی تقسیم بندی های گوناگونی را از طلاق ارائه کرده است. یکی از این تقسیم بندی ها تقسیم بندی طلاق به طلاق بائن و رجعی می باشد. طلاق خلع و مبارات از انواع طلاق های بائن هستند که در آن زوجین نسبت به هم بیزاری دارند. در طلاق خلع زوجه برای آن که شوهر خود را به طلاق راضی کند، حاضر است مالی را تحت عنوان فدیه به وی بپردازد. در این نوع طلاق زوجه اصطلاحاً می گوید: مهرم حلال و جانم آزاد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع طلاق از نظر قانون مدنی می توانید با وکلای طلاق مشاوره حقوقی داشته باشید.

طلاق خلع چیست؟

فهرست محتوا

مطالعه کنید
اجرت المثل بعد از فوت شوهر

در قانون مدنی نسبت به طلاق تقسیم بندی های گوناگونی صورت پذیرفته است. یکی از این تقسیم بندی ها، تقسیم بندی طلاق به طلاق بائن و رجعی است. در طلاق رجعی پس از جاری ساختن صیغه طلاق برای شوهر حق رجوع به زوجه و زندگی خانوادگی وجود دارد. در حالی که در طلاق بائن دیگر برای شوهر حق رجوع وجود نخواهد داشت. طلاق خلع و مبارات دو نوع طلاق از طلاق های بائن هستند. در نتیجه پس از جاری ساختن صیغه طلاق خلع و مبارات، زوجین به صورت کامل از یکدیگر جدا شده و دیگر برای شوهر حق رجوع به زوجه وجود نخواهد داشت. در پاسخ به این پرسش که طلاق خلع چیست؟ باید گفت: 

مطابق با ماده 1146 قانون مدنی طلاق خلع به این صورت می باشد که زن به دلیل تنفر و بیزاری از شوهر خویش، حاضر است مالی را به عنوان فدیه برای راضی کردن شوهر به طلاق دادن او بپردازد. در مورد میزان فدیه یا مالی که توسط زوجه به شوهر پرداخت می شود، تفاوتی ندارد. در بسیاری از موارد ممکن است مهریه زوجه که تا کنون از شوهر دریافت نکرده است، به عنوان فدیه تعیین می شود. ولی در این مورد محدودیتی وجود ندارد و فدیه ممکن است مبلغی کمتر یا بیشتر از مهریه باشد. برای آگاهی یافتن از فرایند تعیین مهریه به عنوان فدیه در طلاق خلع، توصیه می شود با یک نفر وکیل دادگستری متخصص در امور خانواده، مشاوره حقوقی داشته باشید.

تفاوت طلاق خلع و مبارات

طلاق مبارات نیز همانند طلاق خلع می باشد. تفاوت اصلی در طلاق خلع و مبارات این است که در طلاق خلع تنها زوجه از شوهر بیزار است. در حالی که در طلاق مبارات هر دو از یکدیگر بیزاری دارند. با توجه به این که در طلاق خلع بیزاری تنها از سوی زوجه استف مالی که به عنوان فدیه به شوهر پرداخت می شود ممکن است از مبلغ مهریه او بیشتر باشد. در حالی که در طلاق مبارات با توجه به این که بیزاری از سوی هر دو طرف است، مالی که زوجه به عنوان فدیه به شوهر می پردازد نباید از میزان مهریه زوجه بیشتر باشد. 

طلاق خلع و مبارات هر دو از اقسام طلاق بائن هستند. بنابراین در هر دوی آنها حق رجوع برای شوهر در زمان عده وجود ندارد. با این وجود بین طلاق خلع و مبارات تفاوت های وجود دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم داشت: 

  • در طلاق خلع بیزاری و تنفر تنها از سوی زوجه نسبت به زوج وجود دارد. در حالی که در طلاق مبارات هر دو طرف از همدیگر بیزار هستند.
  • در طلاق مبارات با توجه به این که بیزاری میان زوجین از سوی هر دو است، فدیه نمی تواند از میزان مهریه بیشتر باشد. اما در طلاق خلع با توجه به این که بیزاری تنها از سوی زوجه است، مبلغ فدیه می تواند از میزان مهریه بیشتر باشد. به طور کلی محدودیتی از حیث میزان فدیه در انواع طلاق از نظر عملی وجود ندارد. در صورت نیاز به مشاوره با وکیل مهریه در این زمینه می‌توانید از طریق شماره تماس زیر افدام فرمایید.
مطالعه کنید
موانع الزام به تنظیم سند رسمی
شماره تماس

پشیمانی زن از بخشش مهریه در طلاق خلع

زوجه ممکن است در طول زندگی زناشویی مهریه خود را در قالب هبه یا فدیه به شوهر خود ببخشد. در هر دو صورت زوجه می تواند مادامی که مهریه در دست شوهر باقی است به آن رجوع کند، یعنی دوباره مالکیت آن را به دست بیاورد.  معمولاً در طلاق های توافقی زوجه ممکن است مهریه خود را به شوهر می بخشد. اگر شرایط قانونی لازم وجود داشته باشد، زوجه می تواند از این تصمیم خود پشیمان شده و به آن مال رجوع کند. در مقابل شوهر نیز این حق را پیدا خواهد کرد که به زندگی زناشویی و زوجه رجوع کند. در این صورت بدون نیاز به خواندن صیغه محرمیت جدید، زندگی زناشویی زوجین ادامه می یابد. البته توصیه می شود پیش  از انجام هرگونه اقدام حقوقی در رابطه با این که طلاق خلع چیست؟ با حقوقدانان متخصص در امور خانواده مشاوره حقوقی داشته باشید. 

در پاسخ به این پرسش که شروط طلاق خلع چیست؟ باید گفت: از نظر قانون مدنی برای این که تشریفات مربوط به طلاق خلع به صورت قانونی اجرا شود، می بایست شروط زیر وجود داشته باشد:

  1. زوجه باید به اندازه ای از شوهر خود بیزاری و تنفر داشته باشد که ادامه زندگی زناشویی برایش ممکن نباشد.
  2. برای این که شوهر راضی به طلاق داده زوجه شود، زوجه می بایست مالی را به عنوان فدیه به وی بپردازد.
  3. با توجه به این که طلاق خلع از جمله طلاق های توافقی به شمار می رود باید تشریفات قانونی لازم برای انجام طلاق توافقی از جمله ارائه دادخواست به دادگاه خانواده و صدور گواهی عدم امکان سازش را رعایت کنند.

عده طلاق خلع و مبارات

عده طلاق مدت زمانی است که پس از جاری ساختن صیغه طلاق، در طی آن زوجه از ازدواج مجدد ممنوع است و شوهر می تواند به وی رجوع کند. عده طلاق خلع و مبارات نیز مطابق با سایر انواع طلاق عبارت از سه طهر یا دوره ماهیانه است. در صورتی که زن یائسه باشد یا به هر دلیل دیگری عادت ماهیانه نبیند، مدت زمان عده او سه ماه خواهد بود.

شروط رجوع در طلاق خلع

شروط رجوع در طلاق خلع یکی دیگر از چالش های بحث است. یکی از پرسش های قابل طرح در این زمینه این است که آیا در طلاق خلع برای شوهر حق رجوع وجود دارد؟  مطابق با ماده 1145 قانون مدنی تا زمانی که زوجه به فدیه رجوع نکرده باشد، طلاق خلع و مبارات، بائن است. یعنی زوج نمی تواند به زوجه رجوع کند. لکن چنانچه به هر دلیل زوجه به فدیه یا همان مالی که به شوهر پرداخت کرده است رجوع کند، برای شوهر مجدداً حق رجوع ایجاد خواهد شد. در این زمینه این که شروط طلاق خلع چیست؟ توصیه می شود با یک وکیل پایه یک دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید.

مشاوره حضوری

 

مطالعه کنید
جلسه مشاوره طلاق توافقی

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده  آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری، با ما تماس حاصل فرمایید.

5/5 - (23 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید