گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
طلاق توافقی زوجین

درباره دادخواست طلاق توافقی چه می دانید؟! اصلا می دانید طلاق توافقی چگونه طلاقی است و چه مراحل، روند و شرایطی دارد؟! اگر پاسخ قانع کننده ای برای سوالات فوق الذکر در چنته ندارید، مطالعه این مطلب برای شما ضروری تر از چیزی است که می پندارید. پس تا پایان با ما همراه باشید و سیر تا پیاز دادخواست طلاق توافقی را بیاموزید!

آشنایی مختصر و مفید با طلاق توافقی

شک نداریم که بارها و بارها اصطلاح طلاق توافقی در راهروی دادگاه‌ها یا در میان همهمه حاضران در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، به گوشتان خورده است. بدون آن که بدانید طلاق توافقی چیست و چه تفاوتی با سایر طلاق ها دارد!

همه ما به خوبی می دانیم که اسلام ازدواج را امری مقدس برشمرده و بارها و بارها بر لزوم انجام آن تاکید نموده است. این موضوع موجب شده که قانون نیز این عمل را محترم دانسته و به منظور نظم بخشیدن به آن قواعدی وضع نماید. در نقطه مقابل ازدواج، طلاق قرار دارد که در عُرف جامعه از آن تحت عنوان عملی مذموم یاد می کنند. اما با این حال؛ راه‌حلی برای پایان دادن به اختلافات و مشکلات جدی میان زوجین محسوب می‌شود و گاهی هیچ راه گریزی از آن وجود ندارد!

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران روش‌های گوناگونی را برای طلاق زوجین ناسازگار و پایان دادن به مشکلات میان آن‌ها پیش بینی نموده که عبارتند از:

مطالعه کنید
ابرا مهریه

طلاق توافقی چگونه طلاقی است؟

طلاق توافقی همان طور که از نامش پیداست، نوعی از طلاق است که در طی آن زوج و زوجه بر سر موضوع طلاق به توافق می رسند. در این روش زوجین نخست به تعیین سرنوشت حقوق و تکالیف مادی و غیرمادی پرداخته و پس از دستیابی به توافقات لازم، دادخواست طلاق توافقی را تقدیم دادگاه می‌نمایند. منظور از حقوق و تکالیف مادی و غیرمادی در این جا مسائلی اعم از مهریه، نفقه، اموال مشترک زوجین، اجرت المثل، حضانت فرزندان و.. می باشد. 

حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که آیا رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی همچون سایر اقسام طلاق می باشد؟!

اگرچه طلاق توافقی نیز یکی از اقسام دعوای طلاق محسوب می‌شود، اما حقیقت این است که از لحاظ بعضی تشریفات رسیدگی در دادگاه تفاوت‌های بارزی با سایر انواع طلاق دارد. پس از ارائه دادخواست طلاق توافقی از سوی زن و شوهر، دادگاه به توافق صورت پذیرفته میان آن ها احترام گذاشته و در صورتی که این توافقات با مقررات آمره کشور تناقض نداشته باشد، رای طلاق توافقی را صادر می نماید. لازم به ذکر است که از این رای تحت عنوان گواهی عدم امکان سازش یاد می شود.

حتما تا بدین جای مطلب به این نتیجه رسیده اید که طلاق توافقی ساده ترین و بی دردسرترین نوع طلاق در قوانین کشور ماست. توافقات شکل گرفته میان طرفین در این نوع طلاق احتمال شکل گیری نزاع و درگیری میان آنان را به حداقل مقدار ممکن می رساند. تمام این موارد دست به دست هم داده و رسیدگی و صدور رای در این نوع طلاق را در مدت زمانی کوتاه امکان پذیر ساخته اند. به همین دلیل است که گفته می شود طلاق توافقی رایج ترین نوع طلاق در ایران است. 

 🕭 یادآوری

بسیاری از افراد بر این باورند که زوجه در طلاق توافقی ناچار به بخشش مهریه است. برخلاف باور عموم این طرز تفکر به هیچ عنوان صحیح نبوده و لازم نیست که زن حتما از حق و حقوق خود چشم‌پوشی نماید. بر اساس قانون هر توافقی که در دادخواست طلاق توافقی بین زوجین صورت گرفته باشد، در صورت عدم تناقض با مقررات کشور دارای اعتبار است. جهت مشاوره با وکیل طلاق توافقی گروه حقوقی دادارمنش از طریق شماره تلفن زیر اقدام فرمایید.

مطالعه کنید
بررسی تفاوت نحله و اجرت المثل در حقوق ایران
شماره تماس

آشنایی با شرایط عمومی و اختصاصی طلاق توافقی

ارائه دادخواست طلاق توافقی به دادگاه یک سری شرایط عمومی و اختصاصی دارد. در ادامه شرایط عمومی و اختصاصی این نوع طلاق را با کمک وکیل متخصص طلاق به اختصار معرفی نموده و مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. 

شرایط عمومی

طلاق توافقی نیز درست مانند طلاق از جانب مرد یا زن مستلزم ارائه دادخواست طلاق توافقی به دادگاه و پرداخت هزینه های دادرسی می باشد. این کار در حال حاضر از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صورت می پذیرد. بدین منظور لازم است زوج و زوجه به صورت همزمان در دفتر خدمات الکترونیک قضایی حضور یافته، دادخواست طلاق توافقی را تقدیم و امضا نمایند. علاوه بر این پرداخت کامل حقوق مالی زوجه در این نوع طلاق الزامی می باشد. مگر این که زن رضایت بدهد از حقوق مالی خود چشم‌پوشی نموده و یا از طریق دیگر با مرد به توافق برسد.

صدور رای نهایی طلاق توافقی در قوانین جمهوری اسلامی، مشروط به این است که زوجه گواهی عدم بارداری خود را به دادگاه ارائه نموده و عده طلاق را رعایت کند. 

شرایط اختصاصی

گفتنی است که طلاق توافقی برخلاف سایر اقسام طلاق فاقد شرط ارجاع به داوری می باشد. در عوض به جای این شرط، شرط دیگری مبنی بر مراجعه زوجین به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی به منظور دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق مطرح شده است. اخذ این گواهی پیش از ارائه دادخواست طلاق توافقی به دادگاه الزامی است. توافق بر سر کلیه حقوق و تکالیف مالی و غیرمالی زوجین از دیگر الزامات صدور رای طلاق توافقی از سوی دادگاه عنوان شده است.

مدارک مورد نیاز برای ارائه دادخواست طلاق توافقی

بی شک تقدیم دادخواست طلاق توافقی به دادگاه و رسیدگی به آن، درست مانند رسیدگی به هر دعوای طلاق دیگری نیازمند ارائه مدارک قانونی از سوی زوجین است. در غیر این صورت، امکان ارجاع دادخواست طلاق توافقی از سوی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه میسر نبوده و حتی در صورت ارجاع، قابل رسیدگی نخواهد بود. 

مدارک مورد نیاز برای ارائه دادخواست طلاق توافقی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه عبارتند از:

  • اصل شناسنامه زوجین و کپی آن
  • اصل کارت ملی زوجین و کپی آن
  • اصل سند ازدواج و کپی آن

🗹 توجه

مطالعه کنید
حضانت فرزند بعد از طلاق و جدایی پدر و مادر

در صورتی که زوجه باکره باشد، ارائه گواهی سلامت به دفتر ثبت ازدواج و طلاق به منظور جاری نمودن صیغه طلاق توافقی الزامی است. این در حالی است که زن در صورت باکره نبودن، می بایست نسبت به ارائه گواهی عدم بارداری به دفترخانه اقدام نماید تا امکان اجرای حکم طلاق میسر گردد. نوع طلاق توافقی در صورت باکره بودن زوجه بائن و نوع آن در صورت باکره نبودن وی رجعی است.

طلاق توافقی

مراحل طلاق توافقی

 همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، در طلاق توافقی بر خلاف سایر انواع طلاق زوجین از طرف دادگاه به داوری ارجاع داده نمی شوند. مراحل اجرای این نوع طلاق آن را از سایر انواع طلاق متمایز نموده است. این مراحل به ترتیب عبارتند از:

❶ مراجعه زوجین به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی

بر اساس قوانین جدید؛ ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مشروط به ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق از سوی زوجین می‌باشد. لازم به ذکر است که این گواهی توسط مراکز مشاوره خانواده بهزیستی صادر می گردد. 

❷ ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

پس از این که زوجین مراحل مشاوره را در مراکز مشاوره گذرانده و گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت نمودند، می‌توانند دادخواست طلاق توافقی را ثبت نمایند. بدین منظور زن و مرد یا وکیل قانونی آن ها با در دست داشتن مدارک لازم، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست طلاق توافقی را ثبت می‌نمایند. دادخواست ارائه شده از سوی زوجین از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال می‌گردد تا توسط یکی از شعب مورد رسیدگی قرار گیرد.

❸ حضور در جلسه رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی و صدور رای نهایی

پس از این که پرونده طلاق توافقی به شعبه ارسال شد، وقت جلسه رسیدگی به پرونده از سوی شعبه تعیین و به زوجین ابلاغ می گردد. در این جلسه قاضی به بررسی نظر کارشناس مشاوره پرداخته و با توجه به توافقاتی که میان طرفین صورت پذیرفته است، گواهی عدم سازش و رای طلاق را صادر می نماید.   

❹ حضور زوجین در دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق و اجرای صیغه طلاق

 پس از صدور رای طلاق توافقی از سوی دادگاه، زوجین سه ماه فرصت دارند که با در دست داشتن این گواهی به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه نمایند. لازم به ذکر است که حضور زوج و زوجه برای اجرای صیغه طلاق توافقی الزامی بوده و در صورت عدم حضور یکی از آن ها، صیغه طلاق جاری نخواهد شد. 

مشاوره حضوری

 

مطالعه کنید
اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد، تکلیف چیست؟

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری، با ما تماس حاصل فرمایید.

 

5/5 - (23 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید