گروه حقوقی دادارمنش

ویرایش محتوا
وکیل-پایه-یک-دادگستری
حضانت بعد از طلاق

منظور از حضانت فرزند بعد از طلاق تصمیم گیری در مورد این است که نگهداری و مراقبت از فرزند مشترک که والدین او جدا از همدیگر زندگی می کنند با کیست؟ بر اساس ماده 1169 قانون مدنی، نگهداری و حضانت کودکی که پدر و مادر وی جدا زندگی می کنند، تا سن هفت سالگی اصولاً با مادر است و پس از آن با پدر خواهد بود. مطابق با قانون حمایت خانواده، هنگام صدور گواهی عدم امکان سازش و انجام طلاق، دادگاه می بایست در مورد حضانت فرزند یا فرزندان مشترک تعیین تکلیف کند. 

در ضمن حکم حضانت که توسط دادگاه صادر می شود در خصوص شیوه و دفعات ملاقات طفل با پدر یا مادری که حضانت او را از دست داده نیز تعیین تکلیف می شود. چنانچه شخصی که حضانت طفل را بر عهده دارد مصلحت طفل را رعایت نکند، طرف مقابل می تواند از دادگاه تغییر حضانت را تقاضا کند. در ادامه این نوشتار مراحل و شیوه رسیدگی دادگاه خانواده به دعوای حضانت فرزند بعد از طلاق را مورد بررسی قرار می دهیم.

حضانت فرزند بعد از طلاق چگونه تعیین می شود؟

فهرست محتوا

طبق قانون حمایت خانواده در حال حاضر از نظر حقوقی انجام هرگونه طلاق، مستلزم صدور گواهی عدم امکان سازش از دادگاه خانواده است. دادگاه مکلف است هنگام صدور حکم طلاق در خصوص نفقه و حضانت فرزندان مشترک تصمیم گیری کند. چنانچه فرزند مشترک تا 7 سال سن داشته باشد، حکم حضانت به نفع مادر صادر می شود. چنانچه سن فرزند مشترک بیشتر از 7 سال باشد، اصولاً حق حضانت و نگهداری او با پدر خواهد بود. 

ممکن است زوجین، در توافقنامه طلاق توافقی در خصوص حضانت و حق نگهداری از فرزند مشترک با رضایت همدیگر توافق کرده باشند. در این صورت مطابق با ماده 41 قانون حمایت خانواده این توافقات می بایست به مصلحت فرزند باشد. چنانچه به نظر دادگاه توافقاتی که میان زوجین صورت گرفته، با مصلحت طفل مغایر است، دادگاه می تواند در مورد واگذاری حضانت طفل به شخص مناسب دیگر تصمیم گیری کند. 

همچنین در صورتی که یکی از والدین از انجام تعهدات خود در رابطه با حضانت از فرزند مثل حق ملاقات خودداری کند، دادگاه می تواند حضانت کودک را به شخصی که صلاح می داند، بسپارد. بنابر ماده 43 قانون حمایت خانواده حضانت کودکانی که پدر آنان فوت شده، با مادر آنها است. مگر این که ولی قهری(جد پدری) یا دادستان اعطای حضانت طفل به مادر را خلاف مصلحت وی بداند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، از طریق شماره تماس زیر با وکیل طلاق گروه حقوقی دادارمنش ارتبط برقرار کنید.

مطالعه کنید
فرار از اجرت المثل
شماره تماس

شیوه طرح دعوای حضانت فرزند بعد از طلاق 

همانطور که اشاره شد سپردن حضانت فرزند به یکی از والدین، منوط به این است که دادگاه مصلحت کودک را تشخیص دهد. چنانچه برای دادگاه محرز شود که به هر دلیلی سپردن حضانت طفل به شخص مورد نظر مطابق با مصلحت طفل نیست، می تواند حضانت طفل را به شخص دیگری بسپارد. بنابراین اگر پدر یا مادری که حضانت طفل را بر عهده دارد به اعتیاد یا بیماری صعب الاعلاج مبتلا شود، به زندان بیفتد و به هر دلیل دیگری صلاحیت نگهداری از طفل را از دست دهد، دادگاه در خصوص موضوع تصمیم گیری خواهد کرد. 

در این صورت طرف مقابل می تواند دادخواست حضانت فرزند بعد از طلاق را در دادگاه خانواده مطرح نماید. دادگاه خانواده به موضوع رسیدگی کرده و در صورتی که فقدان شرایط لازم برای حضانت از طفل را تشخیص دهد، حکم حضانت جدید صادر می کند. 

اگر دادگاه خانواده تشخیص دهد که سپردن حضانت طفل به هیچ یک از والدین وی مصلحت نیست، می تواند حضانت فرزند بعد از طلاق را به شخص صلاحیتدار دیگری می سپارد. معمولاً دادگاه ها در این شرایط حضانت طفل را به پدر بزرگ، عمو، دایی و سایر نزدیکان و اعضای خانواده طفل می سپارند که توانایی نگهداری و مراقبت از او را داشته باشد. در صورتی که هیچ شخص صالحی برای پذیرفتن حضانت کودک پیدا نشود، به سازمان بهزیستی تحویل داده می شود.

تفاوت حضانت و نگهداری از فرزند با سایر نهادهای حقوقی 

حضانت یک حق غیر مالی است که دارنده آن می تواند از کودکی که به مراقبت نیاز دارد، نگهداری کند. پس از به دنیا آمدن کودک در سال های اولیه زندگی، مادر طفل به عنوان مراقبت کننده اصلی او شناخته می شود. از نظر قانون مدنی چنانچه پیش  از هفت سالگی طفل، میان والدین او طلاق اتفاق افتد، حق حضانت و نگهداری از طفل تا سن هفت سالگی طفل، برای مادر وجود دارد. مفهوم دیگری که با حضانت و نگهداری از کودک شباهت دارد، نفقه می باشد.

یکی از مفاهیم مشابه به حضانت، ولایت است که اصولاً در اختیار پدر یا جد پدری قرار دارد. از نظر قانونی تا هنگامی که کودک در سن زیر 18 سال تمام قرار دارد، ولایت او در امور حقوقی متعلق به پدر است. بنابراین پدر می تواند با رعایت مصلحت کودک، از طرف او و نسبت به اموال او معاملات گوناگون انجام دهد. این در حالی است که حضانت تنها به معنای حق نگهداری مادی و فیزیکی از کودک می باشد. بنابراین چنانچه حضانت طفل به مادر سپرده شود، مادر حق ندارد از طرف کودک اموالی را بفروشد یا بخرد. در واقع ممکن است حضانت طفل با مادر باشد، اما ولایت بر طفل همچنان برای پدر او می باشد. اگر پدر طفل فوت کند، ولایت او با جد پدری یا همان پدر بزرگ خواهد بود. 

نفقه تعهدی مالی است که در مورد طفل واجب النفقه پرداخت آن با پدر وی می باشد. منظور از نفقه هزینه های زندگی مثل مسکن، خوراک و … است. چنانچه پس از طلاق حضانت طفل به مادر سپرده شود نیز همچنان پرداخت نفقه کودک با پدر است. یکی دیگر از موضوعاتی که دادگاه هنگام صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق در مورد آن تعیین تکلیف می کند، نفقه کودک مشترک و شیوه پرداخت آن است.

نکات کاربردی در خصوص حضانت و حق نگهداری از فرزندان مشترک 

از نظر حقوقی تفاوتی بین حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با حضانت فرزند پسر بعد از طلاق، وجود ندارد. با این وجود دادگاه زمان تعیین تکلیف در مورد حضانت طفل، وضعیت جسمی، روانی و سایر ویژگی های او را مد نظر قرار می دهد. برای طرح دعوای حضانت فرزند بعد از طلاق می بایست به دادگاه خانواده شهرستانی که خوانده در آن اقامت دارد مراجعه کرد. دادگاه خانواده با حضور یک قاضی مرد و یک قاضی زن تشکیل می شود. 

مطالعه کنید
همه چیز در مورد احضاریه طلاق

خواهان دعوای حضانت فرزند می بایست دادخواست را تنظیم کرده و از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی به دادگاه خانواده ارسال کند. این کار را همچنین می توان به یکی از وکلای دادگستری واگذار کرد. وکیل دادگستری به نمایندگی از شخص دادخواست حضانت را تنظیم می نماید. در ضمن دادخواست مزبور می بایست وقایع و اتفاقاتی که به موجب آن خواهان، شخص دارای حضانت را فاقد صلاحیت نگهداری از طفل می داند، بیان گردد. در قسمت مدارک و منضمات می توان به اسنادی مانند گواهی پزشکی قانونی، نامه زندان، فیلم دوربین های مدار بسته، شهادت شهود و مطلعین و … استناد کرد.

مشاوره حضوری

 

بررسی مدارک ارسالی

تشریح کیس حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

 

رزرو مشاوره حضوری
مشاوره تلفنی

 

بررسی مدارک ارسالی

پرسش و پاسخ حقوقی

پاسخگویی تمام وقت

 

رزرو مشاوره تلفنی

گروه حقوقی دادارمنش متشکل از تیم وکلای دادگستری مجرب در زمینه دعاوی خانواده آماده ارائه خدمات حقوقی به مراجعین محترم می‌باشد. برای دریافت مشاوره یا اعطای وکالت به وکیل خانواده ، با ما تماس حاصل فرمایید. 

به طور کلی طرح دعوای حضانت فرزند بعد از طلاق دارای ابعاد پیچیده حقوقی می باشد. از همین رو توصیه می شود پیش از انجام هر اقدام حقوقی در زمینه دعاوی خانوادگی، با یک یا چند وکیل دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید. 

مطالعه کنید
طلاق رجعی چیست؟
4.8/5 - (24 امتیاز)

جستجو در سایت

Search

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه حقوقی دادارمنش مدافع حقوق شماست
با ما در تماس باشید